Aktívak a fémtolvajok

Mozgalmas napjai voltak Gémesi György gödöllői polgármesternek, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökének. Súlyosan megrongálták Teleki Pál egykori miniszterelnök gödöllői emlékművét, mellszobrát pedig ellopták.

Hazai életT. Dögei Imre2007. 08. 17. péntek2007. 08. 17.
Aktívak a fémtolvajok

A polgármester, a Szabad Föld érdeklődésére válaszolva, először Teleki és Gödöllő kapcsolatáról beszélt.
– Az egykori, tragikus sorsú miniszterelnök városunk máriabesnyői temetőjében nyugszik. Ő volt az 1933-as gödöllői cserkész világtalálkozó fővédnöke. Emlékére 2001­ben, a helyi Teleki Pál Egyesület kezdeményezésére, adományokból állítottak szobrot.
– Eddig Gödöllő megúszta a már-már napi tudósítássá szaporodó szoborlopásokat, emlékműrongálásokat.
– Valósággal mellbevágott a „nincs többé Teleki-szobor” híre. A tolvajok okozta kárt 2,5 millió forintra becsülik. Mindent lopnak, ami színesfémből van. Kábeleket éppúgy, mint síremlékeket, gondoljunk csak Antall József vagy Hofi Géza sírjának meggyalázására. Vagy éppen köztéri műalkotásokra.
– Gémesi György számára a Teleki-szobor ügye volt az utolsó csepp a pohárban? Hiszen nyilvánosan is megszólalt: eddig, és ne tovább!
– Amíg nem éreztem a saját bőrömön, addig lelkileg is másként éltem meg a színesfémüzletet. Megjegyzem, hogy az esemény előtt néhány nappal négyezer méter telefonkábelt loptak el a környékről. A bűnözőbanda akkor figyelhetett fel: akad itt még zsákmány a számukra.
– A Magyar Önkormányzatok Szövetsége nevében közleményt is kiadott, amelyben törvényhozási és más intézkedéseket sürget.
– Felháborít, hogy a vandalizmus láttán-hallatán mindenki csak áll és néz. Azok is, akiknek kötelességük lenne intézkedni. A magyar társadalom jóérzésű többsége rendre felháborodik, miközben a – nem etnikai értelemben vett – kisebbség zavartalanul ténykedik. Az elkövetők jelentéktelen pénzhez jutnak, az országosan kiterjedt, jól szervezett hálózat viszont nagy hasznot zsebel be. Az sem kizárt, hogy a politikához közel álló gazdasági körök lehetnek a háttérben. A feltevést a cselekvés hiánya is alátámasztja.
– Ön szerint mit kellene tenni?
– Igen rövid idő alatt le lehetne söpörni, föl lehetne göngyölíteni ezt a maffiát. Legegyszerűbben úgy, ha a színesfém-kereskedelmet állami monopóliummá tennék. De más lehetőség is van: szigorú jogszabályt hozni és annak betartását kőkeményen ellenőrizni. Ha most valaki bevisz, mondjuk, öt kiló rezet egy kereskedőhöz, akkor csupán arról kell nyilatkoznia, hogy az az övé. Az országban széltében-hosszában égetik le, hatalmas füstöt keltve, a kábelekről a műanyag szigetelést. Mégsem történik semmi. Miért, miért, miért?

Ezek is érdekelhetnek