Becsengetés

Bizonytalanságokkal indul az új tanév. Lesznek gyerekek, akik csak az első tanítási napon értesülnek arról, hogy melyik iskola padjaiba ülhetnek be. A pedagógusok számára is tartogat kellemetlen meglepetéseket az indulás, ezreknek nem juthat majd katedra. Egy viszont biztos: az első osztályba 100 420 gyerek iratkozott be.

Hazai életLázár Lajos2007. 08. 31. péntek2007. 08. 31.

Kép: iskolakezdés. általános iskola első osztályosa, élső nap az iskolában, iskola táska, Ápisz, elsős annyával. 2006.08.29. Fotó: Bohanek Miklós

Becsengetés
iskolakezdés. általános iskola első osztályosa, élső nap az iskolában, iskola táska, Ápisz, elsős annyával. 2006.08.29. Fotó: Bohanek Miklós

Talán sohasem okozott még annyi izgalmat az első becsengetés, mint idén. Ezt az izgalmat nem az új tanév varázsa idézi elő, a várható átszervezések miatt az induláskor nem érezheti biztonságban magát gyerek, szülő és pedagógus sem. Végleges adatok még nincsenek, s ez persze fokozza a feszültséget. Csökkent a gyerekek létszáma, és ez különböző lépésekre készteti az iskolák fenntartóit. Másfél évtizede még kétmillió gyerek kezdte a tanévet, idén viszont csak 1 729 000 általános, valamint középiskolás várja a kezdést – ez 20 ezerrel kevesebb az elmúlt évinél. A változás sokakat kellemetlenül érinthet, így az önkormányzatok közül nem egy kivár a döntéssel a határidő utolsó pillanatáig, augusztus utolsó napjáig – ezért fordulhat majd elő, hogy a gyerek bemegy a régi iskolájába, de ott megtudja: rossz helyre érkezett.
Az előzetes adatok alapján 500 iskolát zárnak be vagy alakítanak egy másik iskola tagintézményévé. Ebből az is következik, hogy több tanítónak és tanárnak megszűnik a munkaviszonya. A szakszervezet előzetes becslése szerint számuk akár a tízezret is elérheti. Az is elképzelhető, hogy egyes önkormányzati iskolák alapítványokhoz kerülnek át, ez viszont megterhelheti a szülő pénztárcáját.
Ha szóba jött a pénz, nézzük, mennyibe kerül a szülőknek a tanévkezdés. A most először iskolapadba ülő százezer gyermek tankönyveinek ára megközelíti fejenként a tízezer forintot, és még nem beszéltünk a táskáról, a füzetekről és egyéb felszerelésről. A nyolcadikosnál az öszszeg ennek a duplája is lehet.
Másik kellemetlen hír, hogy megszűnt a gyermekét egyedül nevelő szülő tanszervásárlási támogatása. Biztató viszont, hogy a helyi önkormányzattól beiskolázási segély igényelhető: a kérelem benyújtásának határideje szeptember 15. Emellett a személyi jövedelemadóról szóló törvényben adómentes természetbeni juttatásként szerepel az iskolakezdési támogatás – ezt a munkáltató adhatja a munkavállalónak, összege 20 ezer forint lehet, a tanévkezdést követő hatvanadik napig folyósítható.
A raktárakban már becsomagolva vár a tankönyvek jelentős része, de nagy a valószínűsége annak, hogy a kezdésre nem kapja kézhez a diák valamennyi tankönyvét. Ennek oka lehet, hogy az iskolák késve küldték el a megrendelést, vagy a kiadó olyan könyvet ajánlott, melynek csak kézirata állt rendelkezésre februárban, és hat hónap nem volt elegendő a kinyomtatáshoz. A csúszás oka lehet még, hogy a kiadók anyagi gondokkal küzdenek. Az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak nincs beleszólása, hogy a kiadók milyen ütemben dolgoznak. Húszmillió tankönyvet kell elkészíteni, várhatóan ennek három százaléka nem lesz induláskor a diákok kezében.
Ha döcögve is, de elkezdődik az új tanév. Ahhoz, hogy minél gyorsabban helyreálljon a rend, sokat tehet a pedagógus, a szülő és természetesen a tanuló is. És bár az indulás nehézségei bosszantóak, de az iskola élményei hamarosan feledtetik majd ezeket a gondokat.

Ezek is érdekelhetnek