Közös ima

Bocsánatot kérünk és megbocsátunk, áll azokban a levelekben, amelyeket két évvel ezelőtt váltott Esztergomban a magyar és a szlovák katolikus püspöki kar 5-5 tagja. Ennek évfordulójára, június 28-ára, szombatra zarándoklatot szervez az egyház a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyre a búcsújáróhely ferences szerzeteseinek kezdeményezésére.

Hazai életHardi Péter2008. 06. 20. péntek2008. 06. 20.
Közös ima

Van mit megbocsátani a két egyházban egymásnak, válaszolta kérdésünkre Käfer István, a Pázmány Péter Tudományegyetem Szlavisztika Közép-Európa Intézet professzora, aki a dokumentum jelentőségét fogja ismertetni az egybegyűltek előtt. A magyar egyház a kiegyezés után ugyanúgy részt vállalt a szlovákok magyarosításában, mint a szlovák egyház a magyarok szlovákosításában Trianont követően. A káros gyakorlattal a két egyház vezetése mára szakított, s inkább az együttműködési lehetőségeket keresi. Ennek jele például, hogy a Szent Adalbert Központ kutatócsoportja közös történelemkönyv írásán munkálkodik. De említhető Pázmány Péter sírjának kutatása is a pozsonyi dómban, illetve a magyar állam alapításának együttes ünneplése.
A két egyház vezetőnek mindez nem esik nehezére, már csak azért sem, mert ezer éven keresztül közös volt a szervezetük. Mint ahogy közös például a két ország védőszentje is, csak amit Szlovákiában Hétfájdalmas Szűzanyának hívnak, az nálunk Nagyboldogasszony.
Az egyház magyarokat és szlovákokat egyaránt vár a zarándoklatra. Mindenkit, aki hisz abban, hogy a közös imádság ereje képessé tesz arra, amire a két ország politikusai ma képtelenek: találkozni és beszélgetni egymással.

Ezek is érdekelhetnek