Szemben a halállal

Egyik barátom harminchat évesen kiszállt az autójából két falu között, összeesett és meghalt. Ötvennégy éves apám anno egy pohár vizet kérve bukott élettelenül íróasztalára a munkahelyén. Nővérem kórházi ágyban, hajnalban, aznapi műtétje előtt aludt el örökre. Ezért nem tudom a számot – miszerint csak 2007-ben közel nyolc és fél ezer ember vesztette életét szívhalál miatt – rideg tényként kezelni. Ráadásul, szakemberek szerint, ha akadna a közelben avatott életmentő, de főleg újraélesztő készülék, közülük legalább nyolcszázan ma is élnének.

Hazai életKeresztény Gabriella2009. 08. 14. péntek2009. 08. 14.
Szemben a halállal

Mivel a szájon keresztül történő lélegeztetés és szívmasszázs nem mindig elég – sokan idegenkednek is tőle –, szakemberek ezért elsősorban a félautomata újraélesztő készülékek, a defibrillátorok széles körű megismertetését és használatát szorgalmazzák.

A társadalom közös ügyében most a Magyar Vöröskereszt Nógrád megyei szervezete is eredményesen lépett. Juhászné Kincses Helén megyei igazgatónő szerint pályázaton nyertek támogatást úgynevezett „életmentő pont” kialakítására Salgótarjánban. Arra, hogy forgalmas, jól megközelíthető helyen, történetesen a megyeszékhely vásárcsarnokában kihelyeznek majd egy félautomata defibrillátort, s ugyanitt két dolgozót is kiképeznek a készülékkel történő újraélesztésre. A cél, hogy a defibrillátort bármikor bárhová eljuttathassák, ahol hirtelen szükség van rá. A megyei Vöröskereszt tervében az is szerepel, hogy tíz pedagógus felkészítésével, akik továbbadják tudásukat, két salgótarjáni és két balassagyarmati középiskolában kétszáz diáknak megtanítják a készülék használatát. A Vöröskereszt megyei szervezetén kívül a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium is sikeresen részt vett a pályázati programban, így a középiskola is kialakíthat majd egy mentőpontot a városban.

Felhívást tett közzé az ÁNTSZ is: jelentkezzenek azok a szervezetek, gazdálkodó egységek, melyeknek defibrillátoruk van. Idekívánkozik, hogy a Miskolci Nemzeti Színház már évekkel ezelőtt kapott ilyet egy cégtől. Az adomány akkor sajnálatos módon inkább élcelődések célpontja volt: vajon melyik az a pocsék előadás, amitől egy néző infarktust kaphat, mint a bevásárlóközpontok áraitól.

Ezek is érdekelhetnek