Leleményes harangvirág

A harangvirág (népiesen csengettyűke vagy harangfű) számos változata hegyi réteken, erdőkben vagy magasabb hegységekben él.

Házunk tájaPintér Csilla2004. 06. 25. péntek2004. 06. 25.
Leleményes harangvirág


A természet által harang- vagy tölcsér alakúra formált pártája fehér, kék vagy lila színben pompázik. Virágoskertbe és sziklakertbe leginkább a dalmát, illetve a kárpáti harangvirágot ültetik szívesen. Az előbbi levelei szív alakúak, durván fogazottak, világoskék virágai a hajtások végén kis fürtökben nyílnak, az utóbbinak a szára elágazó, és a szárvégeken virulnak kék vagy fehér virágai.
Harangvirágos rétekkel leginkább ott találkozhatunk, ahol az ember kevésbé avatkozik be a természetbe, nem kaszál, nem legeltet. Mivel az alpesi legelőkön a juhok kiváló fehérje-és zsírforrásra akadnak e növényekben, a magasabb hegységek némely részén - a harangvirág igazi életterében - súlyos károkat okozhatnak csemegézésükkel. Lerágják a virágokat, oda a magképződés, és vele együtt a szaporulat is.A harangvirágfélék családjában is akadnak azonban leleményesek. A Campanula tridentata például állhatatosan szembeszegül a falánk négylábúakkal. A növényt segíti ebben az a tulajdonsága, hogy nagyon szereti a nedvességet: ha száraz esztendők sorozata következik, egyikben sem hoz virágot, ha viszont elered a jótékony eső, a kék virágok milliói borítják el a vidéket.
A középkori kolostorkertekben, parasztudvarokban elterjedt, majd háziasított harangvirág mára kertjeink megszépítője, néhol örökös lakója lett. Ha a tavasz korán beköszönt, a harangvirágfélék némelyik változata kétszer - nyáron és ősszel - virágzik, mi több, a Mecsek vidékén meleg decemberekben megfigyelték, hogy a virágzó növények között rengeteg volt a baracklevelű harangvirág.

Ezek is érdekelhetnek