Minden második tőke beteg

A múlt héten lehullott nagy mennyiségű csapadék és lehűlés enyhítette ugyan az aszályos tüneteket, de a 15-25 Celsius-fok közötti hőmérséklet és a csapadékos, párás mikroklíma megfelelő feltételeket teremt a gombás betegségek járványos mértékű fellépésének.

Házunk tája2004. 08. 06. péntek2004. 08. 06.
Minden második tőke beteg


A polifág, tehát több növényt is megtámadó károsítók közül a gyapottok-bagolylepke első egyedeit június elején fogták a csapdák, a lárvák kártételét dísznövényeken észlelték június közepétől. A tavalyi igen erős kártétel és a viszonylag kedvező telelési körülmények után lényegesen nagyobb számú első nemzedékre készültünk. A nyár eleji időjárás viszont nem kedvezett a faj felszaporodásának, illetve lényegesen kevesebb alkalommal érkezett hazánkba déli irányból meleg légtömeg, amely a kártevőt is magával hozhatta volna. A gyenge első nemzedék után a második nemzedék sem mutat kiugró felszaporodást. Kártétele megtalálható napraforgón, dísznövényeken, de egyelőre gyenge mértékű. A faj lehetséges kártételét mégsem lehet figyelmen kívül hagyni, mert a kánikulai időjárás kedvez a tömeges felszaporodásának.
A kukoricabogár folyamatosan rajzik, de kevésbé, mint tavaly. Baranya megyei megfigyelések szerint a vetésváltás és az imágók elleni védekezések hatására egyedszáma a vizsgált területen visszaesett.
Burgonyában a burgonyavész szinte mindenütt jelen van. A kórokozó elleni védekezés ellenére nehéz megállítani a betegség terjedését. Észlelési szinten megjelent az alternáriás levélfoltosság és a feketelábúság is.
Az almafa-varasodás aszkospórás fertőzése a szokásosnál pár nappal később következett be, de ezzel - a kedvező időjárási körülmények között - járványos felszaporodás vette kezdetét. A konídiumos fertőzéshez az elmúlt időszak időjárása továbbra is kedvező volt, mindenhol varasodásjárvány van, a védekezések folyamatosak. A tünetek már megjelentek mind a levélen, mind a gyümölcsön, a kevésbé érzékeny fajtákon is. A lisztharmat újabb hulláma indult el, az érzékeny fajtákon nagymértékű fertőződéssel kell számolni.
A szőlőültetvényekben az elmúlt időszakban a peronoszpóra és lisztharmat tünetei is terjedtek. Mindkét betegség 50-70 százalékos gyakorisággal megtalálható az ültetvényekben. A levelek mellett a fürtöket is megfertőzték a kórokozók. A múlt héten még úgy tűnt, hogy a párás, meleg időjárásban a lisztharmat erős terjedésére kell felkészülni, és a betegség elsősorban a fürtöket veszélyezteti. A csapadék miatt a szőlőperonoszpóra újabb fertőzési hullámára kell számítani. Az előbbiekből következően mindkét kórokozó fertőzése és kártétele várható. A peronoszpóra és lisztharmat ellen ajánlatos még tervezni egy-két záró permetezést kontakthatású készítménnyel. A kórokozókkal szemben a szőlőbogyók fejlettsége fokozatosan csökkenti a fertőzés esélyét, de még néhány hétig nagy odafigyelést igényel mindkét betegség, és a tenyészidőszak végéig fontos a levélzet védelme. Megkezdődött a korán érő fajták színeződése,  ezért főleg a szürkepenész elleni védekezéseknek most van itt az ideje.
Hőségnapokon a szőlő zöldmunkáit (tetejezés, oldalhajtások eltávolítása) mellőzni kell. Az utolsó kezelések alkalmával a permetléhez ajánlatos a cukorképződést fokozó, bórtartalmú levéltrágyát hozzáadni.

Ezek is érdekelhetnek