Üzenjük

E heti témáink: a kukoricásban károsító borz, a gyomosító aranka, a diófák levelein mutatkozó, köralakú beszáradás.

Házunk tája2004. 09. 03. péntek2004. 09. 03.
Üzenjük


Kiss Károly, Ózd
A borz nálunk nem védett állat, vadászata engedélyezett, különösen, ha - mint írta - a kukoricásában egész csapat borz komoly károkat tesz. A nagytestű állat erős zajjal csörtet, így messziről hallható, ha megjelenik. Régebben sós puskával vagy botokkal űzték el a vetés gazdái, de a vadásztársaságokat is meg lehet bízni, hogy kilőjék a garázda jószágokat. Velük szemben más védekezési módokat sajnos nem ismerünk.

Csóka Csaba, Piricse
A már beállt lucernatelepítésben gyomosító arankát megjelenés után minél hamarabb el kell távolítani. Ehhez a táblákat ajánlott folyamatosan figyelni, és amint a jellegzetesen kör alakú foltokban az aranyló gyomnövény megjelenik, a fertőzött foltok kikaszálásával és vegyszeres lombtalanításával a további terjedését vissza lehet szorítani. Nagyon fontos, hogy a kezelést még az aranka virágzása, és főként a magok kiszoródása előtt elvégezzük! A lucerna kihajtása után a kontakt hatású Reglone Turbo SL gyomirtószer használható, amely csak a lepermetezett lombot perzseli, de a gyökereket nem károsítja.
Az élősködő aranka a permetezés hatására többnyire már az első kezelés után elpusztul, de ha újra hajtana, a permetezést többször meg lehet ismételni. A permetszer a lucerna lombját is leperzselheti, de egy beállt állomány a gyökérről hamar megújul. Az aranka elleni védekezés akkor a leghatékonyabb, ha azt már a lucernatelepítés előtt elkezdjük. A növény számára kedvező, magas mésztartalmú, mélyrétegű talajokban a gyomosodásra kevésbé kell számítani. Ha azonban a közelben kiritkult, elgyomosodott, idős lucernatelep van, akkor az arankafertőzésre már fel kell készülni. Ennek a terhes gyomnak a kiszóródott magja ugyanis 10-15 évig csíraképes marad, és a telepítés előtti szántással a felszínre került magvak gyomosíthatnak. Ilyen esetben megelőző gyomirtásra a Dachtal W75 porozószer ajánlható, mégpedig a lucerna vetése és a magok kelése közti időszakban kijuttatva. Ebben az időszakban a szer a korábban csírázó arankát és az egyszikű gyomokat elpusztítja, de a lucerna fejlődését nem gátolja.

Czeglédi József, Sárrét
A diófák levelein mutatkozó köralakú beszáradások lehetnek a gnomónia gomba fertőzésének a tünetei, de előfordulhat  káliumhiány miatt is. Az előbbi esetben a tünetek a levélen, a levélnyélen, hajtásokon és a terméshéjon is mutatkoznak, 3-4 milliméteres, ovális vagy kör alakú, kívül sötét, középen világosabb, besüppedő foltok formájában. A levél fonákán ilyenkor jól láthatók a gomba körkörösen elhelyezkedő apró, fekete szaporítóképletei. Ebben az esetben még lombhullás előtt javasoljuk a fákat a mélyhatású Fundazol 50 WP gombaölő szerrel lepermetezni, majd lombhulláskor a fertőzött lombot minél hamarabb megsemmisíteni.
Káliumhiány esetén a növények fejlődése láthatóan lelassul, az idősebb leveleken sárga, majd barnuló, később beszáradó foltok mutatkoznak, de itt a levél fonákján nincs a gombafertőzésre jellemző szaporítóképlet. A káliumhiány jellegzetes tünete még a levélszélek egyre erőteljesebb beszáradása. Ez mutatkozhat ténylegesen tápanyaghiányos talajokban, de a hiánytünetek a növény átmenetileg akadályozott tápanyagfelvétele - például magas vízállás vagy tömörödött, vízhiányos talaj - esetén is előfordulhatnak. A tápanyaghiányt a talaj őszi szervestrágyázásával, magas vízállás esetén a talaj drénezésével vagy a vizet elvezető tereprendezéssel szüntethetjük meg. Mind a tápanyag hiányt, mind a tápanyagfelvétel átmeneti zavarait tavasztól, a fák leveles állapotától nyár közepéig több alkalommal a fák lombtrágyázásával mérsékelhetjük. Erre a célra a komplex hatású Biomit-Plusz lombtrágya kijuttatását javasoljuk.

Ezek is érdekelhetnek