Szerves trágyát a talajnak

Világjelenség a talajok elsavanyodása, romlása, szerves anyagban való szegényedése. Jó hír, hogy ma már nem csak sajnálattal állapítják meg ezt az illetékesek, hanem végre tesznek is valamit ellene.

Házunk tájaValló László2004. 10. 01. péntek2004. 10. 01.
Szerves trágyát a talajnak


Uniós csatlakozásunkkal remélhetőleg nálunk is tovább erősödik a talajok pusztulása elleni küzdelem, annál is inkább, mert e tekintetben mi még jobban állunk, mint sok európai uniós tagország. Azaz nálunk még van mit megőrizni is, nemcsak a pusztulót próbálhatjuk menteni.
A törekvés lényege, hogy a környezet kímélését és az ember egészségének védelmét építsük bele a termesztés gyakorlatába. A környezetkímélő integrált gyümölcstermesztés már magában foglalja ezeket, irányelveit a Nemzetközi Biológiai Védekezési Szervezet és a Nemzetközi Kertészeti Tudományos Társaság közösen fogadta el.  Legjobban persze a növényvédelmet érinti, de a termesztéstechnika más elemei, a trágyázás és a talajművelés is szükségszerűen részei az integrációnak.
Mit jelent ez a trágyázás gyakorlatában? Mindenekelőtt azt, hogy a tápanyag-utánpótlást a növények igényeihez igazodva szabad végezni, azaz kizárólag talajvizsgálat és levélminta-elemzés alapján. A talaj védelme szempontjából különösen fontos nitrogénműtrágya mennyisége pedig nem haladhatja meg a növény tényleges igényét. Eközben figyelembe kell venni a talajtípus természetes nitrogénszolgáltatását is. Hogy a nitrogén kimosódása a legkisebb, illetve hasznosulása a legtökéletesebb legyen, a kijuttatandó mennyiség mellett meg kell határozni a kijuttatása idejét és módját is.
Az integráció másik fontos irányelve, hogy a műtrágyázással szemben előnyben kell részesíteni a szervestrágyázást. Ez abból a fölismerésből (is) táplálkozik, hogy a hosszú élettartamú gyümölcsültetvények esetében különösen fontos a szerepük a szerves anyagoknak. Ha a gyökérzóna dúskálhat a szerves anyagokban, akkor hosszú távon megmarad a Föld kedvező víz-, levegő és tápanyag-gazdálkodása és hőháztartása. Az ilyen talaj mikrobiológiai szempontból is aktívabb, ami azért jelentős, mert - a légköri nitrogént megkötő baktériumok mellett - csak a szerves anyagok közvetítésével képezhet tartalékot a föld nitrogénből.
A nitrogén-műtrágyázás szigorúan szabályozott rendjével, valamint az istállótrágya, illetve a szerves anyagok előtérbe helyezésével nemcsak megóvhatjuk talajainkat a pusztulástól, hanem alkalmassá tehetjük arra, hogy rajta integrált termesztést, sőt a későbbiekben akár biogazdálkodást is folytathassunk.

Ezek is érdekelhetnek