Kedvenceink

Százegy kisegér

Házunk tájaPintér Csilla2005. 01. 14. péntek2005. 01. 14.
Kedvenceink

A szürke házi egerek tenyésztett változatát, a rózsaszín bőrű, fehér bundájú, piros szemű fehér egeret szívesen tartják és tenyésztik a kisállat-kedvelők.
A naphosszat tevékeny, izgő-mozgó, vidám jószág szőre egész testfelületén hófehér, gyér szőrzettel borított farkán 180 gyűrű található. Ivarérettségüket 28-46 napos korukban érik el az állatok. A nőstények párzási időszaka 3-6 napig tart, de csupán 12-18 órán keresztül mutatnak párzási hajlandóságot.
A fészeképítéshez papírt, faforgácsot, szénát, kenderkócot és száraz avart egyaránt felhasználnak, de az el nem fogyasztott takarmány egy részét, levedlett szőrüket is beépítik sötét, meleg zugban kialakított fészkükbe. Nőstények-hímek egyaránt kiveszik részüket a munkálatból, amelynek dandárja a vemhesség utolsó napjaiban következik be.
A vemhességi idő 18-24 napig tart. Azok a nőstények, amelyek először fialnak, néhány nappal rövidebb ideig szoptatnak, mint az idősebbek. Leggyakrabban 9-15, mindössze 1 grammos utódot hoznak a világra. A fialások 20-25 naponként követhetik egymást. Tehát a tenyésztők általában 100-120 újszülött egérrel számolhatnak évente. Ha a nőstény felfalja kicsinyeit, az nem feltétlenül a kannibalizmus következménye: egyoldalú takarmányozásra, a megfelelő mennyiségű-minőségű fehérje hiányára is visszavezethető, illetve az állat gyomrában élősködő paraziták szintén előidézhetik.
Legkedvezőbb, ha a tenyészállatokat párban tartjuk a terráriumban, így elkerülhetők a rendszeres civakodások. Gyakran cseréljük az almot, és fialások után ne feledjük el fertőtleníteni az állatok helyét, megelőzve ezáltal a betegségeket. Egereink etetésénél figyeljünk, hogy takarmányuk negyede fehérje, 5 százaléka zsiradék, a többi pedig szénhidrát legyen. Adhatunk nekik búzát, zabot, napraforgót, mogyorót, mazsolát, sajtot, főtt tojássárgáját, almát, salátát, sárgarépát. Az ételmaradékot naponta távolítsuk el az etetőhelyről, és rendszeresen cseréljük az ivóvizüket. Rakjunk a terráriumba "játékszereket", például faágakat és kemény papírhengert - ez utóbbi kiváló búvóhely is. Ha doromboló házi kedvenc van a háznál, apró lyukú ráccsal vagy szúnyoghálóval ajánlatos macskabiztossá tenni az egérlakot.

Ezek is érdekelhetnek