Orvos adhat útlevelet

Vannak, akik kedvenc állataiktól egyetlen napra sem tudnak megválni, ezért még külföldi útjaikra is magukkal viszik. Fontos tudni, hogy az EU-harmonizáció miatt a tagállamokon belüli, nem kereskedelmi céllal történő szállításukhoz útlevél szükséges, nemcsak kutyáknak, hanem macskáknak és vadászgörényeknek is.

Házunk tájaDr. Böő István2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Orvos adhat útlevelet

A kutyaútlevél kiadásának két alapfeltétele az állat egyedi tartós megjelölése és a veszettség elleni védőoltás. Utóbbi az útlevél érvényességét is jelzi, s mivel az oltás évente kötelező, az útlevélnek nincs lejárati határideje, vagyis a kutya életében egyszer kell kiváltani. Az érvényesség ideje a védőoltás időpontja plusz egy év, kivéve, ha a fiatal kutya csak az első veszettség elleni oltást kapta meg, ebben az esetben plusz 6 hónap. Veszettség ellen még be nem oltott kutya nem kaphat útlevelet.
Állatútlevelet kizárólag az a kamarai működési engedéllyel rendelkező magánállatorvos állíthat ki, akinek az illetékes megyei (fővárosi) állat-egészségügyi állomástól kapott engedélye van az ebek veszettség elleni védőoltására is. Az útlevélbe bármilyen bejegyzést is csak a megbízott állatorvos tehet. Kiállítása a kiállító ország nyelvén és angolul történik. Nálunk angolul egyelőre csak a fajtát és a színt jelölik.
Az állat tartós egyedi megjelölése természetesen nem csak az útlevél kiadása miatt fontos, ez gazdáiknak segítséget nyújthat például az elveszett, elkóborolt kutyák megtalálásában, a manapság gyakori kutyatámadások kapcsán a tulajdonos azonosításában. A tetoválást 2011-ig az EU elfogadja, de csak akkor, ha az jól látható, és nem szakember által is egyértelműen kiolvasható. Sajnos a kölyökkori tetoválás felnőttkorra elmosódhat. A jelöletlen és "kétes" megjelölésű utazó kutyák egyedi tartós megjelölése már ma is az állatnak fájdalmat nem okozó mikrocsip-beültetéssel történik. Ha a tulajdonos a beültetést megtagadja, kedvence nem kaphat állatútlevelet. A mikrocsipes megjelölés szakmai ismereteket igénylő beavatkozás, ezért azt kizárólag állatorvos végezheti.
A mikrocsipes azonosítás rendszerét nemzetközi szabványok egységesítik (ISO), a megbízott állatorvosnak ennek megfelelő leolvasóval is rendelkeznie kell. Az egyedi megjelölés előtt az állatorvos a leolvasóval meggyőződik arról, nincs-e az állatban korábban beültetett mikrocsip, mert ha van, újabbat betenni nem szabad. Faj, fajta, ivar, szín, életkor szerint azonosítja az állatot, és elvégzi az általános klinikai vizsgálatot. A mikrocsip behelyezését bármely okmányon (tehát nem csak az útlevélen) az állatorvos kamarai bélyegzőjével és aláírásával igazolja.
Ha az állat tulajdonosa unión kívüli országba utazik kutyájával, illetve EU-n belül, de kereskedelmi céllal, a "régi" szabályoknak megfelelő hatósági (tehát nem magán-állatorvosi) igazolásokat kell beszereznie.

Ezek is érdekelhetnek