Enni való virágok

Mostanában jelent meg egy album Ehető virágok címmel. Színes fényképekkel kelti fel az érdeklődést a virágokkal és faragott zöldségekkel ékesített ételek iránt. A könyvből a háziasszonyok ötleteket meríthetnek ahhoz, hogy tetszetősebben tálaljanak és egészségesebben étkezzenek.

Házunk tájaGyőrffy Sándor2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Enni való virágok

Már kora tavasszal is találunk díszítésre alkalmas növényeket: elsősorban faragható gyökérzöldséget, sárgarépát, céklát, karalábét, fekete retket vagy apró piros hónapos retket. A piacon válogathatunk a paprika sárga, zöld, piros, sötétlila színű fajtáiból, valamint a szép piros paradicsomokból. A tálaláshoz jó alapot szolgáltatnak a káposztafélék. A saláták átmenetet képeznek az önálló körítések, a savanyúságok és a díszítő növények között. A fejes saláta és a jégsaláta mellett a cikóriasaláta, valamint az endívia, főleg a piros színű kínálkozik díszítésre.
A vadon termő növények közül sokan fogyasztják a mezei katángot - kesernyés ízű salátáját Hollandiában vitlofnak nevezik. Ehető a pongyola pitypang vagy gyermekláncfű, a kákics, a barátfű, a kutyatej, a békavirág és az oroszlánfog. Ez utóbbi gyökerét gyógynövényként gyűjtik, pörkölve pótkávénak használják.
A cickafark egérfarkú fű, patikai ezerlevelű fű, pulykafű elnevezései jelzik hazai előfordulását, utalnak alakjára és gyógyító erejére. A virágok közül nyílásuk szerint az ibolya, a bodza, a sarkantyúka, a körömvirág, a rózsa, az akác, a tök, a lóhere, az oroszlánszáj, a százszorszép frissen, cukorban pácolva, azaz kandírozva használható táplálékaink díszítésére.
A különféle magvak ugyancsak kínálkoznak a díszítésre, ilyen például a mandula, a mogyoró, a dió, a héj nélküli tökmag és a hántolt napraforgó. Ez utóbbinak zsenge virágzata is díszítő értékű. Választékbővítőnek a csalán, a bazsalikom, a citromillatú muskátli, a dália, a kamilla, a kaporvirág, a majoránna, a mályvarózsa, a menta, a szegfű, a vadárvácska és a zsálya kínálkozik. Ezek segítségével, az idénynek megfelelő díszítő elemeket beszerezve, tetszetős tálakat varázsolhatunk a család asztalára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek