Fajtakalauz

Óriási fürtök mag nélkül

Házunk tájaBozsik József2005. 04. 29. péntek2005. 04. 29.
Fajtakalauz

Olvasóink közül nagyon sokan szeretnének mag nélküli szőlőt ültetni a kertjükbe. Számukra jó hír, hogy a Kismis moldavszkij, azaz a moldáviai magvatlan nevű szőlő állami elismerést kapott két évvel ezelőtt, így korlátlanul szaporítható, és remélhetőleg hamarosan minden faiskolában kapható lesz a szaporítóanyaga. A képen látszik, hogy óriási fürtöket hoz (a fürt aljánál lévő gyufásdoboz jó alapot ad az összehasonlításhoz).
A Kismis moldavszkij termőképessége jó, de takarás nélküli termesztése nem biztonságos, mivel érzékeny a nagy téli hidegekre. A gombabetegségek megtámadják, a peronoszpórára erősen fogékony. A lisztharmatra közepesen érzékeny, szürkerothadásra hajlamos. Az Országos Mezőgazdasági és Minősítő Intézet hivatalos fajtaleírásából tudjuk, hogy a peronoszpórára és a szürkerothadásra fogékonyabb, mint a Pannónia kincse.
A Kismis moldavszkij szeptember végén-október elején érik. Hosszú csapra kell metszeni, mert alsó rügyei terméketlenek. Félkilós fürtjei és négygrammos bogyói révén jól eladható a piacon, de nagy odafigyelést és gondos munkát igényel a termesztése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek