Kerti tűzhely házilag

A kerti sütés-főzés látványos és kellemes elfoglaltság, különösen alkalmas baráti társaságok vendégül látására, ha már megenyhült az idő, és jólesik kiülni a kertbe.

Házunk tájaValló László2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Kerti tűzhely házilag

A nyársra húzott szalonna vagy a rablóhús sütésére szolgáló szabad tűzhelyet a kert szélvédett helyén, a fák lombkoronájától legalább három méterre alakítsuk ki. A tűzrakó hely területigénye öt-tíz négyzetméter közötti, a tűzteret ennek közepén építsük meg, úgy, hogy minden oldalról jól hozzáférhető legyen.
A tűzteret többféle anyagból készíthetjük. A mészkő biztosan nem alkalmas rá, mert a tűz hatására égetett mésszé válik, és elporlad. Az égetett agyag termékek, a tűzálló téglák, a terméskövek viszont kiválóak. Az összeforgatott vagy összefaragott terméskövekből, illetve téglából épített tűztér igen mutatós. Az építőanyagokból 20-25 cm magas és 25-40 cm széles falat rakjunk kör alakban úgy, hogy legalább 50-60 cm átmérőjű katlan képződjön. Fontos, hogy a köveket, téglákat agyaghabarccsal kössük, mert a betonba ágyazott tűztér túlságosan erős tüzelés hatására szétrobbanhat. A szélesebb peremű tűztér előnye, hogy arra a kellékek némelyike, így például a sütőrost is jól elhelyezhető, a ráillő süvegszerű fémfedővel pedig biztonságosan lezárható.
A katlan belső szélétől számított 130-150 cm-es távolságra, körben helyezzük el az ülőkéket. A farönkből készített ülőalkalmatosságok "tájba illők", olcsón beszerezhetők, illetve házilag is elkészíthetők, de kevésbé kényelmesek. Előnyük az is, hogy mozgathatók, a füstjáráshoz jobban igazíthatók. A kis széket formáló, ládaszerű, szintén mozgatható ülőkék kényelmesebbek.
Megkönnyítjük a kerti szakács munkáját, ha a tűztér mellé asztalt is készítünk. Legjobban a földbe ágyazott fatörzsre erősített asztallap illik ide. Az asztal lapja is fatörzsből készüljön, ehhez hosszirányba vágassuk el a törzset úgy, hogy vastagsága legalább nyolc centiméter legyen. A gyalult felületet kenjük át színtelen csónaklakkal. Az asztal lapját tartó fatörzsnek legalább 150 cm hosszú darabot válasszunk. Állítsuk függőlegesen a földbe 70-80 cm mélyen, s akkor a talaj fölötti magassága 60-80 cm lesz, ami éppen megfelelő az asztallap magasságának.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek