Zöldebb lett a zöld

Másodszor szervezte meg az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet - ez évben a Magyar Turizmus Rt.-vel együttműködve - az országos természettakarító napot.

Házunk tájaPethes József2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Zöldebb lett a zöld

Április első hétvégéjén nemcsak a vadászatra jogosultak, hanem önkormányzatok, iskolák és civil szervezetek indultak útra. Tennivaló akadt bőven, hiszen erdeinkben, mezeinken, útjaink mentén, folyópartjainkon sok helyütt ismét szemétkupacok éktelenkedtek. A fogyasztói szokásokból adódó legképtelenebb hulladékok várták az akció résztvevőit, hiszen szemetelünk gyalog és gépjárműből, egyénileg és csoportosan, bűnbánóan és tudatosan, kis és nagy mennyiségben, az év minden napján, mindenhol.
Hosszú, fáradságos, az emberi türelmet próbára tevő kezdeményezés az országos természettakarítási akció, hiszen nehéz eljutni egy tartós tisztasági szintre, és még nehezebb azt megőrizni. Tanulhatnánk nyugati szomszédainktól, náluk már-már magától értetődő kötelesség a környezet megóvása. Természeti értékeink védelme, környezetünk tisztán tartása minősíti az egyes embert, a közösséget, de magát a nemzetet is. Ha e célból bizonyítványt osztanának az európai nemzetek között, sajnos nem kapnánk helyet a kiválóak sorában.
A tavaszi megmozdulás idén is meghozta eredményét: több mint tizenhatezer önkéntes mintegy 11 ezer köbméter illegális hulladékot gyűjtött össze. Nagy valószínűséggel a szemetelők nem társultak az akcióhoz - vagyis a vétlenek takarítottak a vétkesek helyett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek