Osztrák fenyősgazda Egerváron

Az egykori egervári téesz központi telepén fogad Közép-Európa egyik legnagyobb "karácsonyfa-termelője", Karl Schandl. Az osztrák vállalkozónak az Őrség és Göcsej lankáin összesen ezerhektárnyi fenyőültetvénye van, és évente két-háromszázezer karácsonyfát értékesít Európa kilenc országában.

Házunk tájaBozsér Erzsébet2005. 11. 18. péntek2005. 11. 18.
Osztrák fenyősgazda Egerváron

A negyvenéves férfi 1994 tavaszán érkezett Ausztria északi részéről, ott nőtt bele a gazdálkodásba, amelynek alapjait édesapjától sajátította el. Jó érzékkel kereste meg a helyet, ahol valóra válthatta álmait. Ügyesen választotta meg az időpontot is, akkor nézett körül a Nyugat-Dunántúlon, amikor a törvények rést hagytak - 1994. június 27-éig - a külföldiek földvásárlására, és így ültetvényeinek nagy része saját birtokán alakulhatott ki.
- Azért választottam ezt a tájat, mert itt kedvező a klíma a kaukázusi jegenyefenyő termesztéséhez - mondja. - Sokan, tévesen, azt hiszik, hogy északi származású ez a fenyőfaj, holott a hazája a Kaukázus. Az én fáim mind onnan származnak, ezért jönnek hozzám Hamburgból, Dániából is csemetékért. Nagyon szeretem a normann fenyőt is, karácsonyfának ez a legszebb, nem hullatja el tűleveleit. Az sem igaz, hogy nincs illata, csak ki kell várni, egy hét után érződik a lakásban. Emellett ezüst- és lucfenyőket is nevelek.
A vállalkozó mosolyogva meséli, hogy eleinte meg akarták bírságolni, mert fiatal normannfenyő-ültetvényei gaztenger képét mutatták. Ez azonban a technológiához tartozik: a lassan növő fafajnak eleinte szüksége van növényi takarásra. Majdnem még egyszer annyi idő kell a fejlődéséhez, mint az ezüstfenyőnek. A technológia gépesített ugyan, de rengeteg kétkezi munkára van szükség a fenyőültetvényeken. Ritkítják, kézzel csipegetik a zsenge hajtásokat, hogy a legszebb forma alakuljon ki. Harmincan dolgoznak a földeken, szezonban hetvenen is vannak. A térségben jelentős munkaadónak számít az osztrák kertész.
A fenyőn kívül napraforgót, olajtököt, búzát is termeszt háromszáz hektáron, méghozzá vegyszerek nélkül. Áldatlan helyzet: Magyarországon még akadozik a biotermékek értékesítése, miközben Nyugat-Európában már sok van belőlük, és nyomottak az árak.
Az osztrák kertész jól találja magát Egerváron. A térség önkormányzataival jó kapcsolatot alakított ki, a parkokban ott díszlenek a fenyői. Egerváron él a családjával, erdélyi magyar lány a felesége, és kislányuk természetesen két nyelvet beszél.

Ezek is érdekelhetnek