Ismét napfényre került a Kéri család titka
magyarnemzet.hu
Káli Domonkos, Zala
A borok jellegét a szőlők fajtatulajdonságain és a termesztési módokon túl a szüret ideje, a kipréselt szőlőlé feldolgozása és tárolása nagymértékben meghatározza. A borok többségéhez teljes érésben szüretelik a szőlőt, de a könnyű pezsgő-alapborokhoz a teljes érés előtti, a testes minőségi borokhoz pedig a már túlérett, töppedt szőlő a legjobb. A könnyű, reduktív borok jobban megőrzik frissességüket, illatukat és gyümölcsös jellegüket fém- vagy üvegedényben tárolva, míg például a testes vörösborok fahordóban értékesebb érlelési folyamaton mennek keresztül, az erjedő bor a hordó faanyagából ugyanis olyan vegyületeket von ki, amelyek az íz- és zamatanyagokat egyensúlyban tartják, javítják a borok minőségét és eltarthatóságát. Míg azonban a fém- és üvegedények korlátlan ideig használhatók bortárolásra, addig a faedények faanyagából a borra kedvezően ható tanninvegyületek idővel elfogynak, a fa pórusai eltömődnek, a leggondosabb tisztántartás ellenére is a hordóban elszaporodhatnak az élesztőgombák és más mikroszervezetek, ami rontja a tárolt bor minőségét és eltarthatóságát. Mindezért a húsz évnél régebbi hordókat már nem ajánlják bor tárolására.
Dobrocsy Dénes, Szigetszentmiklós
A karalábé, a zeller, a torma, a vörös- és a fokhagyma zsenge levelei ugyanazokat a vitaminokat, íz- és zamatanyagokat tartalmazzák, mint a hagymák, illetve az említett zöldséggumók, csak általában kisebb mennyiségben, ezért kellemesebb ízűek. Kitűnő tél végi és tavaszi vitaminforrások lehetnek, felhasználhatók nyers saláták és szendvicsek ízesítésére. Ha az ilyenkor már csírázó hagymát és a tormagyökeret tiszta vízbe állítjuk, hamarosan hajtani kezdenek. Ugyanígy friss leveleket hajt a zeller- és karalábégumó, valamint a petrezselyemgyökér felső része, ha kevés vízbe tesszük a levágott fejrészeket. Mivel a tél végére a hagymában és a gumókban is felhasználódtak a tartalék tápanyagok, nagy tömegű levélzöldet nem lehet így nyerni, de a vitaminforrások választéka bővíthető velük. Az előbbieknél nagyobb tömegben szolgáltatnak zsenge leveleket a gyorsan kelő zsázsa- és mustárnövénykék, amelyek folyamatosan vághatók. Nagyobb tálakba már vethetők a levélpetrezselyem, a levélzeller, a tépősaláta, a kapor és a hagymafélék magjai.
magyarnemzet.hu
ripost.hu
origo.hu
magyarnemzet.hu
baon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
mandiner.hu
origo.hu
origo.hu