A tobozgyűjtő magányossága

A hatvanöt éves Maár Zoltán rendhagyó módon egészíti ki nyugdíját: a körmendi férfi régi hobbiként fenyőtobozokat gyűjt.

Házunk tájaLendvai Emil2006. 03. 03. péntek2006. 03. 03.
A tobozgyűjtő magányossága

- Amikor még a vasúton dolgoztam, mellékfoglalkozásként lucfenyőtobozokat gyűjtöttem magkipörgetés céljából az erdészetnek - emlékszik vissza a kezdetekre. - Elég szépen lehetett vele keresni. Nyugdíjba vonulásom után vállalkozóként folytattam a tobozgyűjtést. Az erdészetnek már csak alkalmilag dolgozom be, az arborétumokkal vettem fel a kapcsolatot, nekik adom le a szaporításhoz a kipörgetett magokat, a tobozokat pedig megtarthatom. A gyűjtési területemhez Vas és Zala megyei arborétumok, valamint a soproni erdészeti egyetem tartozik.
Korábban koszorúkereteket is hajtogatott az erdőn szedett mogyoróvesszőkből. Merőben egyéni koszorúkat készített, melyekhez háromféle tobozt is felhasznált.
- Pontosan tudni kell, mikor melyik tobozt kell leszedni, hogy a mag is meglegyen és a toboz is szép legyen - magyarázza. - A fáról leszedett tobozokat mind elhozom, néha még a lehullottakat is.
- Milyen felszerelés kell ehhez a különös hobbihoz?
- Létra, mentőöv és kampó. A fa törzséhez kötöm magamat, egy vaskampóval behúzom az ágakat, majd műanyag zsákokba szedem a tobozokat. Mamutfenyőn 35-40 méter magasan is voltam. Ma is megmászom a fákat. Létrám meghosszabbítható, és van egy saját tervezésű csőlétrám is. A vágókéseket, sőt a karos tobozvágót is magam készítettem, saját ötlet alapján. A szárítást egy kiszuperált Wartburg kalaptartóján és egy infralámpával ellátott hűtőszekrényben végzem. A magok kipörgetéséhez szükséges eszközök egyikét egy régi mosógép dobjából készítettem. Kellenek a munkához erős, tartós csípő- és laposfogók, valamint ragasztó is. Mivel hivatalosan Ausztriába is szállíthatok tobozokat, EU-konform módon kell a tobozokba ragasztanom a pálcákat.
Kilencvenfajta tobozt ismer, latin nevükön is. Ezrével ad el pálcára ragasztott tobozokat még a fővárosi nagybani piacon is. Tízezerszám tárolja a tobozokat a pincehelyiségben és egy nagy padlástérben, zsákokban vagy papírdobozokban, amelyeken lyukak vannak a levegőztetéshez. A toboznak nagy ellensége a por, meg kell óvni tőle. A városszéli családi házban berendezett kis műhelyben azt is megmutatja, hogyan vágja ketté a speciális karos vágóval a tobozokat. Pontosan középen, úgy, hogy nem repednek meg és nem törnek el. A tekintélyes méretű padlástérben pedig hihetetlen mennyiségű toboz között ismerkedhetek meg a különböző fajtákkal és a pörgető működésével.
- Nem fél a magasban dolgozni?
- Egyszer, több mint húsz évvel ezelőtt, leestem egy lucfenyőről Körmend és Egyházasrádóc között. Akkor a feleségem is eljött velem az erdőbe. Darabokra törtek a bordáim, több hónapig voltam kórházban, de teljesen felépültem, és újra fára másztam. Többet nem is vittem senkit sem magammal. Ha egyedül vagyok, jobban tudok koncentrálni, vigyázni magamra.

Ezek is érdekelhetnek