Idejében szólunk

Nagyon nehezen ette meg a kutya az idei telet. A március kétharmada az átlagosnál hidegebb volt, ráadásul rengeteg csapadék hullott, sokfelé havazott is. Aztán Sándor, József és Benedek meghozta, ha nem is a meleget, de a várva várt enyhülést.

Házunk tájaPethes József2006. 03. 31. péntek2006. 03. 31.
Idejében szólunk

A napos, száraz idő jól jött mindenhol, főleg az Alföldön, ahol több mint kétszázezer hektárnyi terület állt víz alatt. Óriási károk keletkeztek, emberek ezrei hadakoztak a vízzel, hiszen az ismét bebizonyította, hogy ő az úr. Azok, akiket nem érint a belvíz, talán ne is nagyon panaszkodjanak, csak mert nem tudták időben elkezdeni a kertészkedést. Örüljenek annak, hogy ennyivel megúszták az idei telet, mert még az áprilisban felásott kertekben is termelhetnek zöldségféléket.
Az idén ugyanis összetorlódnak a munkák: hiába írtam le egy hónappal ezelőtt, hogy mit kéne tenni márciusban, azok továbbra is időszerűek. Az élelmesebbek és akiknek több szabad idejük volt, legfeljebb metszeni tudtak, de a földmunkával ők sem nagyon boldogulhattak. A nedves talaj miatt később lehet elvetni például a tavaszi árpát, a zabot, a borsót és a lucernát, melyek vetőmagja optimális esetben márciusban kerül a földbe. Ha az április száraz, meleg és szeles lesz, akkor talán nem lesz gond a burgonya, a kukorica és napraforgó vetésével, legfeljebb rövidebb tenyészidejű fajtákból kell válogatni. Ezt a szempontot célszerű figyelembe venni a kerti zöldségféléknél, például a borsónál is. A hosszú tenyészidejű velőborsók még sokszor akkor is megsínylik a nagy júniusi meleget, a szárazságot, ha vetőmagjuk időben kerül a földbe. Megkésett vetés esetén meggyorsíthatjuk a kelést, ha a vetőmagot huszonnégy órán át vízben áztatjuk.
Vetőmagvak vásárlásakor legyünk egy kicsit merészek, és tegyük a kosárba olyan növényét is, amilyennel eddig még nem próbálkoztunk. Áprilisban vethetünk például bimbóskelt, brokkolit a többi káposztaféle mellett, hiszen ezekkel a finomságokkal változatosabbá tehetjük étkezésünket. A saláták szerelmeseinek nem kell feltétlenül nagy áruházláncokban beszerezniük az endíviát, az articsókát, a halványított zellert, saját maguk is megtermelhetik. Gyümölcseink választékát is bővíthetjük, még nem késtünk le a faültetésről. Helyet adhatunk például a vitamindús naspolyának, a fügének, a mandulának, a szelídgesztenyének is a hagyományos, jól megszokott fajok mellett. Fontos, hogy mindig érjen valami a kertünkben.