Idejében szólunk

Igazi téli hónapot hagytunk magunk mögött: volt hó, kemény fagy, köd, eső, sőt egy cseppnyi tavasz is. Az átlagosnál több csapadék hullott, emiatt és a gyors olvadás következtében sok helyen gondot okozott s okoz mostanában is a belvíz. Ezeken a területeken kipusztul az őszi vetés, és jóval későbben lehet hozzálátni a talajmunkákhoz. A tél a hótakaró országos eloszlása szempontjából is szeszélyes volt, hiszen voltak olyan területek, ahol legfeljebb pár napra vált fehérré a táj. Lesznek tehát olyan vidékek, ahol az őszi gabona a kifagyás és felfagyás miatt terem kevesebbet.

Házunk tájaPethes József2006. 03. 03. péntek2006. 03. 03.
Idejében szólunk

Március elején abban reménykedhetünk, hogy a tél alaposan kitombolta magát, és nem lep meg bennünket tavasszal. (Mint például 1986-ban, amikor április tizedike körül havazni kezdett.) Mindenesetre akinek földje, kertje van, lesi az alkalmat, hogy elkezdje a munkát. Ebben csak a talaj nedvességtartalma akadályozhat meg bennünket, hiszen a sáros földet nem szabad megbolygatni. Addig azonban hozzáláthatunk a metszéshez: először az almafákéhoz, majd az őszibarackéhoz, és a hónap vége felé a szőlő is sorra kerülhet. Természetesen a díszcserjékről, a rózsákról se feledkezzünk meg közben. Metszés után jöhet a lemosó permetezés, mellyel bővebben is foglalkozunk ezen az oldalon. Időközben eltervezhetjük, hová, milyen csemetét akarunk ültetni, hiszen nemcsak az őszi telepítések sikerülhetnek jól, hanem a tavasziak is. A faiskolai lerakatokban ilyenkor is bő a választék gyümölcsfákból.
Ha a talaj felszárad, hozzáláthatunk az ásáshoz, a gereblyézéshez, majd a veteményezéshez. Korábban lesz petrezselymünk, sárgarépánk, hagymánk, salátánk, sóskánk, spenótunk és borsónk, ha márciusban elvetjük őket, de néha az áprilisi vetés is ugyanakkor érik be. Amikor a vetőmagokat vásároljuk, legyünk egy kicsit merészek, és próbálkozzunk olyan zöldségekkel is, amelyek eddig nem mutatkoztak kertünkben. Például vethetünk pasztinákot is, mert nem olyan kényes, mint a petrezselyem, és hasonlóan finom ízt kölcsönöz a levesnek. A mangolddal szintén változatosabbá tehetjük étkezésünket, hatalmas leveleiből, sőt levélnyeléből sok mindent főzhetünk. Magunk termelhetünk meg néhány fűszernövényt, például kakukkfüvet, orvosi zsályát és majoránnát is.

Ezek is érdekelhetnek