Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Igazi téli hónapot hagytunk magunk mögött: volt hó, kemény fagy, köd, eső, sőt egy cseppnyi tavasz is. Az átlagosnál több csapadék hullott, emiatt és a gyors olvadás következtében sok helyen gondot okozott s okoz mostanában is a belvíz. Ezeken a területeken kipusztul az őszi vetés, és jóval későbben lehet hozzálátni a talajmunkákhoz. A tél a hótakaró országos eloszlása szempontjából is szeszélyes volt, hiszen voltak olyan területek, ahol legfeljebb pár napra vált fehérré a táj. Lesznek tehát olyan vidékek, ahol az őszi gabona a kifagyás és felfagyás miatt terem kevesebbet.
Március elején abban reménykedhetünk, hogy a tél alaposan kitombolta magát, és nem lep meg bennünket tavasszal. (Mint például 1986-ban, amikor április tizedike körül havazni kezdett.) Mindenesetre akinek földje, kertje van, lesi az alkalmat, hogy elkezdje a munkát. Ebben csak a talaj nedvességtartalma akadályozhat meg bennünket, hiszen a sáros földet nem szabad megbolygatni. Addig azonban hozzáláthatunk a metszéshez: először az almafákéhoz, majd az őszibarackéhoz, és a hónap vége felé a szőlő is sorra kerülhet. Természetesen a díszcserjékről, a rózsákról se feledkezzünk meg közben. Metszés után jöhet a lemosó permetezés, mellyel bővebben is foglalkozunk ezen az oldalon. Időközben eltervezhetjük, hová, milyen csemetét akarunk ültetni, hiszen nemcsak az őszi telepítések sikerülhetnek jól, hanem a tavasziak is. A faiskolai lerakatokban ilyenkor is bő a választék gyümölcsfákból.
Ha a talaj felszárad, hozzáláthatunk az ásáshoz, a gereblyézéshez, majd a veteményezéshez. Korábban lesz petrezselymünk, sárgarépánk, hagymánk, salátánk, sóskánk, spenótunk és borsónk, ha márciusban elvetjük őket, de néha az áprilisi vetés is ugyanakkor érik be. Amikor a vetőmagokat vásároljuk, legyünk egy kicsit merészek, és próbálkozzunk olyan zöldségekkel is, amelyek eddig nem mutatkoztak kertünkben. Például vethetünk pasztinákot is, mert nem olyan kényes, mint a petrezselyem, és hasonlóan finom ízt kölcsönöz a levesnek. A mangolddal szintén változatosabbá tehetjük étkezésünket, hatalmas leveleiből, sőt levélnyeléből sok mindent főzhetünk. Magunk termelhetünk meg néhány fűszernövényt, például kakukkfüvet, orvosi zsályát és majoránnát is.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu