Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2006. 05. 26. péntek2006. 05. 26.
 Üzenjük

Takácsné Marics Margit, Balatonszárszó
A csicsóka az egyik legegészségesebb, diétás étrendbe is beillesztheto zöldségnövényünk. Gumója nyersen a legértékesebb. Adható kisgyerekeknek rágcsálnivalónak vagy fogyasztható nyers salátaként bármilyen ízesítéssel. Fozve vagy sütve a burgonyához hasonlóan készítheto el. Cukorbetegek is fogyaszthatják, surítményei gyógyhatású készítmények a cukorbetegség, valamint az érrendszeri betegségek gyógyítására és megelozésére. A burgonyához képest talán egyedüli hátránya, hogy a gumók egyetlen sejtsorból álló (vékony) héja nem parásodik, ezért tároláskor hamar kiszárad. Mindig frissen kell tehát szedni. Elonye, hogy a talaj felszínéhez közel elhelyezkedo gumók eros fagyban sem károsodnak, télen is folyamatosan szedhetok. A csicsóka eredményesen termesztheto gyenge minoségu talajokon, akár futóhomokon is.
Mindezen értékei és a külföldi népszerusége ellenére a csicsókatermesztés hazánkban visszaszorult a takarmánytermesztés szintjére. Korábban több neves kórház és szanatórium, valamint kutatóintézetek együttmuködésével eredményes kísérletek folytak a csicsóka gyógyhatásának vizsgálatára.  Egyértelmuen bebizonyították, hogy ez a növény kiskerti, háztáji és üzemi termesztésben egyaránt nagyobb figyelmet érdemelne. Kísérletek alapján megállapították, hogy a vele takarmányozott tenyészállatok húsa a kontrollállatok húsánál egészségesebb. Emberi fogyasztásra is értékes, számtalan formában elkészítheto, jóízu táplálék, gyógyhatású élelmiszer. Mintegy ötven fajtája létezik, de termesztésben jelenleg csak a Tápiói korai, a Tápiói sima és a Ceglédi piros fajtákat szaporítják. Közülük az elso gumója kevésbé tetszetos, inkább takarmányként értékes. A Tápiói sima fajta gumója osztatlan, nagyjából tojás alakú, fehér héjú, emberi fogyasztásra ez ajánlható leginkább. A Ceglédi tájfajta szintén sima felületu, de piros héjú, ezért kevésbé kedvelt.
Szakirodalomként szívesen ajánljuk olvasóinknak Angeli István-Bartha József-Molnár László Gyógyító csicsóka címu, néhány éve megjelent könyvét, amely részletesen foglalkozik a növénnyel.

Tóthpál Antal, Eger
A burgonya- és paradicsomvész kórokozójának ellenálló burgonyafajták a keszthelyi nemesítésu Kán-kán, a Százszorszép és a White Lady. Paradicsomfajták közül eddig nem került forgalomba a kórokozónak ellenálló fajta.

Ezek is érdekelhetnek