Fajtakalauz

Korai kajszik

Házunk tájaBozsik József2006. 07. 07. péntek2006. 07. 07.
Fajtakalauz

Varázsa van a primőrnek, és extraprofittal is kecsegtet. A legelső sárgabarack is ilyen, amelynek érési ideje egybeesik a Germersdorfi cseresznyéével. Ilyen például a Harmat fajta. Ezzel egy időben érik a Szamarkandszkij rannyij üzbég fajta, amely már szerepel a nemzeti fajtajegyzéken. A harmadik korai ász a Korai zamatos nevű sárgabarack, amely a fentieknél mintegy hét-tíz nappal később érik, ám hússzíne a mangóéval vetekszik. Mindhárom újdonság nemesítője, illetve honosítója Pedryc Andrzej, a Budapesti Corvinus Egyetem genetika tanszékének vezetője és a néhai Tamássy István professzor. Ezekkel a fajtákkal forradalmasítani lehetne a hazai kajszitermesztést, jóllehet a piacon náluk korábban jelenik meg a görög és a spanyol import áru. De azért ízben és zamatban a magyar barack egyértelműen felülmúlja a külföldit. Az önellátásban, valamint - korlátozottan - a korai termesztésben szerepük lehet tehát, hiszen, Pedryc Andrzej szavai szerint, nem mindegy, hogy a bevétel mikor érkezik meg a kiadásokra. És a korai barackokra korán, már június végén, július elején megérkezik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek