Petruska, te drága!

Szerencsés az, aki október végén petrezselyemgyökereket szedett fel kertjéből, és szépen betárolta télire a pincében. Neki ugyanis nem lesz gondja arra, hogy mi is kerüljön a húslevesbe, ami gyökér nélkül olyan, mintha a kolbászból hiányozna a fokhagyma. Márpedig az utóbbi években sok háziasszony, aki nem termel petrezselymet, százszor is meggondolta, hogy mely levesek kiváltsága lehet ez a különös ízű zöldség. Ennek legfőbb oka a magas ár, hiszen tavaly télen 800-1000 forintért adták a petreszelyemgyökér kilóját, annyiért, mint a húst. Most még barátságosak az árak, 300-400 forint körüliek, de félő, hogy a télen ismét elindulnak a csillagos ég felé.

Házunk tájaPethes József2006. 11. 03. péntek2006. 11. 03.
Petruska, te drága!

Ennek legfőbb oka, hogy a petrezselyem, amit szülőfalumban egyszerűen zöldségnek hívnak, nagyon kényes növény. Az sem jó neki, ha sok az eső, meg az sem, ha aszály van. Ha például nyár végén, ősz elején korán beköszönt az esős idő, a gyökere megbarnul, és nem lehet jól tárolni, hamar megrothad. Így történt ez tavaly is. A nagy termelők a barnulást a talaj folyamatos lazításával, levegőztetésével próbálják megakadályozni. A kötött talajokat amúgy sem szereti a "petruska", nem véletlenül termesztik sok helyen bakhátas technológiával. Ez a barnulás ellen is hatásos, mert a bakhát alján összegyűlt vizet elvezetik. Másik nagy gond, hogy a petrezselyem sokáig csírázik, ezért, ha száraz a tavasz, öntözni kell. Idén inkább a tavaszi belvizek miatt nem sikerült a korai vetés, ezért sok helyen később, májusban került földbe a mag. A kései vetésű növénynek pedig nem kedvezett a nyári hőség. A 20-23 foknál melegebb idő ugyanis hátráltatja a fejlődését, igencsak megviseli. És akkor még nem beszéltünk a gyomirtásról, annak hiányossága szintén megpecsételheti a sorsát.
Vannak termelők, akik a tél alá vetéssel próbálkoznak, tehát már mostanában elvetik a magot, hogy korán meg tudjanak jelenni a piacon. Petrezselyemből ugyanis nem szenvedhetünk hiányt, hiszen jellegzetesen magyar növény. Pontosítok: rajtunk kívül a szlovákok, a csehek meg a lengyelek ragaszkodnak hozzá, ők is termelik. A többi európai országot hidegen hagyja ez a zöldség, ezért is nehéz az import. És mivel ritkaság, drága az áru. Ezek után választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy miért sokkal olcsóbb a sárgarépa. Azért, mert azt jóval több helyen és nagyobb területen termesztik, tehát jobb a piaca. Mindezek ellenére ne nyugodjunk bele, hogy ennek így kell lennie. Akinek van kertje, ráadásul laza talajjal, az továbbra is próbálkozzon a petrezselyemtermesztéssel. Aki pedig kénytelen vásárolni, a magas ár ellenére se mondjon le kedvenc zöldségéről. A petrezselyem ugyanis gyógyszereket helyettesíthet. A növény levele és gyökere tele van értékes ásványi anyagokkal. Nagyon kedvező a vér tisztítására, miáltal az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Tisztítja a hörgőt, a vesét, erős víz- és vizelethajtó, serkenti a vesék működését. Ezt elsősorban magas káliumtartalmának köszönhetjük. Kedvezően hat a nők szexuális életére, pontosabban serkenti természetes szexhormonok képződését, és ezzel elősegíti a normális menstruációs ciklust, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmakat.
Vitamin- és ásványianyag-összetétele miatt kedvezően hat a látásra és a látással kapcsolatos idegekre. Szintén káliumtartalmának köszönhetően tisztítja az emésztőrendszert, serkenti a máj munkáját. Emiatt természetgyógyászok kúraszerű fogyasztását is ajánlják. Mivel a petrezselyem az egyik legnagyobb tára a vitaminoknak és ásványoknak, erősíti az immunrendszert, serkenti az étvágyat. A petrezselyemben sok a vas, ezért elősegíti a vérképződést. Ilyenformán tehát a finom vasárnapi húsleves - akárcsak a vörösbor - vérré válik bennünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek