Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2007. 02. 16. péntek2007. 02. 16.
Üzenjük

Pohánka jeligére
A pohánka (más néven hajdina) magját a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Kutató Központja termeli és forgalmazza. Címe: 4400 Nyíregyháza, Westsik Vilmos u. 4-6, telefon: 06-42/594303. Az egyetem kutatóbázisán termesztett fajok (pohánka, lóbab, csillagfürt, fénymag, köles) mindegyike jól beilleszthető a biogazdálkodásba, valamint az alternatív étkezési és takarmányozási programba.
Mint olvasónk írja, a pohánka illatával riasztja a cserebogarat, az a petéit nem rakja a növény környezetében lévő területre. Sajnos ezzel kapcsolatban nem találkoztunk semmilyen információval a szakirodalomban, de szívesen fogadnánk olvasóinktól az ilyen irányú tapasztalatokat. A virágzó pohánka illata vonzza a levéltetveket felfaló lebegőlegyeket, így mindenképpen hasznos a kártevők elleni vegyszermentes védekezésben. Gazdagon virágzó, jó mézelő növény, emellett jól elágazó gyökérzetet és nagy mennyiségű szerves és ásványi anyagot tartalmazó zöldtömeget nevel. Kiváló zöldtrágyának, a gyümölcsösökben is érdemes belőle vetni.
Könnyen emészthető magja az egészséges táplálkozást szolgálja: rostanyagban, telítetlen zsírsavakban, aminosavakban, A-, B- és P-vitaminokban, értékes ásványi anyagokban (kalciumban, magnéziumban) gazdag. Fogyasztása - köretként, megőrölve búzaliszt helyett vagy húspótlóként különféle fűszerekkel ízesítve - kedvező, és kifejezetten jó hatású magas vérnyomás csökkentésére, az erek rugalmasságát fokozó hatása miatt érrendszeri betegségek gyógyítására és megelőzésére, sugárterápia okozta károsodások csökkentésére, valamint gyomorbetegségek, általános gyengeség, depresszió esetén a diétás étrendben.

Csabai Andrásné, Kisnána
A paszternákot önmaga és más gyökérfélék után nem tanácsos azonos helyre vetni, mert a betegségek miatt már a kelés időszakában is gond lehet vele. A magok általában gyengén csíráznak, és csírázóképességüket is csak egy vagy legfeljebb két évig őrzik meg. A jó csírázáshoz és egyenletes keléshez fontos, hogy a vetőágy ülepedett legyen. A magvakat vetés előtt általában homokszemcsékkel dörzsölik, koptatják, így egyenletesebben kelnek. Kötött talajban 1-2 cm, laza talajban 3-4 cm a kedvező vetésmélység, a csírázáshoz általában két hét szükséges. A hidegtűrő magokat már egészen kora tavasszal vetik el. A magok már 2-3 Celsius-fokon csíráznak, a magoncok jól tűrik a hideget, de egyes tapasztalatok szerint a tíz fok alatti hőmérsékleten csírázó magokból fejlődő növények már első évben felmagzanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek