Élő kert

Házunk tájaGyőrffy Sándor2007. 03. 23. péntek2007. 03. 23.
Élő kert

Palántaneveléshez sok helyen nincsenek meg az adottságok, ezért általában kész palántákat vásárolunk. Mivel a szokásosnál egy hónappal előbbre jár a természet, mostanában már ki lehet ültetni szabad földbe a hidegtűrő növények, például a karalábé, a fejes káposzta, a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli palántáit. Vannak kertészetek, ahol tápkockákban (tejfelespoharakban) nevelik a szaporítóanyagot. A gyökereket vegyük szemügyre, tápkocka esetén már az edényen kívül lehessen látni őket. Kivéve őket a nevelőedényből győződjünk meg a gyökér egészséges fejlettségéről. A palánták ne legyenek megnyúltak, halványak, színük fajtájukra jellemzően bizonyítsa, hogy egészségesek. A sziklevelek afféle "útlevelek", azaz rajtuk észlelhetjük, hogy a palántanevelés ideje alatt megtörte-e valami a fejlődésüket. A sziklevél jelzi azt is, hogy a palántát milyen mélyre kell ültetni.
A szálas palántákat - ültetőfával, a kívánt sor- és tőtávolságra - azután ültetjük ki, hogy az ültetőlyukat olyan öntözővízzel iszapoljuk be, amelybe egy kis "biztatót" is tettünk. Amikor cserepes növényekkel dolgoztam, mesterem galambpadlások összeszáradt trágyájából, a "guanóból", áztatással készített törzsoldatot. Kannába töltötte, és azzal öntözte be a növények helyét, mert ettől hamarabb vertek gyökeret és jobban fejlődtek. Beöntözés után érdemes száraz földdel takarni vagy komposzttal mulcsozni a talajt, hogy a párolgás se vonjon el hőt a növénytől. A tápkockás palántának árkot húzunk, belehelyezzük a növényt, és csak félig takarjuk földdel. Ezt beiszapoljuk, és a talajszintig emelkedő takarást már nem beöntözött földdel fejezzük be.
A palántákat megeredésükhöz öntözni kell. Ha a korai kiültetés után fagyveszély fenyeget, fátyolfóliával takarhatjuk a kiültetett növényeket. Ez a könnyű, a levegőt áteresztő fólia nem kíván külön tartószerkezetet, elbírja a növény maga, és a rögzítéshez is elég a szélek lesúlyozása egy-egy kapavágás földdel, mert a szél nem kapja fel, átjár a fátyolon. A fagyvédelmet azzal biztosítja, hogy a pára jéggé fagyva nem engedi a növényekhez a veszélyes mínuszokat.

Ezek is érdekelhetnek