Pénzre váró biogazdák

Házunk tájaPintér Csilla2007. 03. 02. péntek2007. 03. 02.
Pénzre váró biogazdák

A szakember szerint sajnálatos módon változatlan az elmúlt két és fél évben az ökotermelésbe vont terület aránya. Mindössze 120-130 ezer hektár, a mezőgazdasági terület két százaléka tartozik ide, alig kétezer gazdaságban folyik ellenőrzött ökológiai gazdálkodás. Ennek oka egyrészt a korábbi agrártámogatás belső aránytalanságaiban rejlik. Így például a környezetbarátnak nevezhető (ám vegyszerek alkalmazására épülő) integrált gazdálkodás néhány növény esetében nagyobb támogatást élvez, mint a biogazdálkodás. Az átállást hátráltatták az olyan adminisztratív intézkedések is, hogy szántó esetén csak a teljes területtel lehetett belépni a támogatási rendszerbe, és a föld öt százalékát ki kellett vonni a mezőgazdasági termelésből. Ezt azonban sokan nem tudták felvállalni. A gazdálkodók napjainkban is óvatosak, általában kisebb területtel vágnak bele a vegyszer nélküli termelésbe, és csak akkor fejlesztenek, ha biztosan megéri nekik.
Derűlátásra az ad okot, hogy a vidékfejlesztési tervekben a biogazdálkodás továbbra is a hazai mezőgazdaság egyik fontos elemeként szerepel. Ígéretek vannak rá, hogy feloldják az adminisztratív korlátozásokat, megszűnik a környezetileg kevésbé hatékony eljárások támogatása, és jelenős summákhoz jutnak a termelők. Szükség is lesz a gazdák ösztönzésére, hiszen a biogazdálkodásba vont terület legalább ötszázalékos részarányát ütemezték be 2013-ig. Az újonnan átálló termelők azonban csak 2009-től számíthatnak támogatásra, hiszen 2007-2008-ban azok jutnak pénzhez, akik korábban szerződtek. Tehát a biogazdálkodásba vont terület lényeges növekedése két éven belül még nem várható.
Mi ösztönzi addig is a gazdákat? Az idén induló területhasználati programok keretében támogatást lehet kapni például energianövények termesztésére. Vonatkozik ez az alkohol célú kukoricára és a dízelgyártásra szánt repcére is. Mivel a támogatási tételeket előreláthatóan szintén hosszabb távra szóló szerződésekhez kötik, az ügyvezető igazgató úgy látja, a gazdáknak körültekintően kell mérlegelniük, nehogy csapdába essenek. Ha valaki az idén belép például egy ötéves programba, könnyen előfordulhat, hogy 2009-től nem tud átállni biotermelésre, mert nem lesz szabad területe. A gazdálkodóknak tehát nem árt tudniuk, hogy 2009-ben az idei lehetőségekhez képest jóval nagyobb támogatási összegű programban vehetnek részt.
De meg lehet-e élni manapság biotermelésből? Mivel nő a kereslet az ökotermékek iránt, aki támogatáshoz jut és jól gazdálkodik, annak a hagyományos termelőkhöz képest nagyobb esélye van rá, hogy kifizetődik a munkája. Aki kisebb területen kertészkedik vegyszer nélkül, és kialakult vevőköre van, az sem fizet rá a gazdálkodásra. Ha a gazda bejut az ország valamelyik biopiacára, akkor szinte nyert ügye van, mert közvetlenül a fogyasztóval kerül kapcsolatba. Nem kényszerül rá, hogy részt vegyen a jövedelmet elvonó értékesítési láncban.

Ezek is érdekelhetnek