Víz kell a krumplinak

Házunk tájaPethes József2007. 03. 23. péntek2007. 03. 23.
Víz kell a krumplinak

Közkedvelt növényünk az erősen kötött, nedves és szikes talajok, valamint a futóhomok kivételével jóformán minden talajon termeszthető, de főleg a laza, tápanyagban dús termőföldet szereti. Előveteményre igénytelen, de önmaga után legalább négy-öt éven belül ne kerüljön ugyanarra a helyre, így nagyobb eséllyel elkerülhetjük a betegségeket és a kártevőket. Nagyon meghálálja a szerves trágyát, amennyiben azt nem kapja meg, érdemes műtrágyát kiszórni. Fontos a három fő tápanyag aránya: foszforból feleannyi kell, mint nitrogénből, a káliumból pedig kétszer annyi. A nitrogén adagolásával vigyázni kell, mert ha túl sokat kap belőle, akkor elburjánzik a lombozata, és a betegségekre fogékonyabb lesz. Ezenkívül késlelteti az érést, sőt rontja a burgonya minőségét és eltarthatóságát. A foszfor viszont sietteti az érést és javítja a gumók minőségét, eltarthatóságát. A bő terméshez sok káliumra van szükség, ám a túladagolással ügyelni kell, mert az is késlelteti az érést és ronthatja a gumók minőségét.
Akkor remélhetünk szép termést, ha a talajt legalább 30-35 centiméter mélyen megműveljük. Fontos, hogy ne az előző évi termésből ültessünk, megéri megvenni a jó minőségű, egészséges, nagy biológiai értékű, jól előkészített vetőgumót. Nem mindegy a mérete sem: ültetésre általában a közepes nagyságú, 3-6 centiméter átmérőjűek a legalkalmasabbak. A kicsi gumókból csenevész, gyengén termő bokrok fejlődnek.
Hogy mikor ültessünk? Akkor, ha a talaj 10-12 centiméteres mélységében tartósan 7-8 Celsius-fokot mérünk. Ez országrészenként és talajonként máskor következik be, de általában az a helyes, ha március vége és április közepe között elültetjük a burgonyát, mégpedig 60-70 centiméteres sortávolságra. Homokos talajon 10-12 centiméter, kötöttebb talajokon 6-8 centiméter a szakszerű ültetési mélység. Van, aki a föld felszínére rakja a gumókat, és azonnal bakhátat készít, úgy ahogy azt a nagyüzemekben csinálják. Gépi ültetéskor a takarótárcsák forgatásával kialakul az elsődleges bakhát, amely 8-12 centiméter mélyen takarja be a vetőgumót.

Ezek is érdekelhetnek