Ráncosan szép a kopasz

Házunk tájaTancsa Judit2007. 05. 04. péntek2007. 05. 04.
Ráncosan szép a kopasz

Aradiék négy évvel ezelőtt kapták ajándékba az első kopasz macskát. Amikor közelebbről megismerték, rájöttek, hogy ez a fajta nemcsak csupaszságában különbözik bundás rokonaitól, hanem az állatok és az emberek iránt tanúsított viselkedésében is. A majom, a kutya, a gyerek és a macska tulajdonságait hordozzák magukban. Szeretik utánozni a környezetükben élők magatartását, miközben hűségesek, olyanok, mint a macskabőrbe bújt kutyák, játékosságuk, naivságuk pedig a gyerekre emlékeztet. Emellett mégiscsak macskák, a maguk önfejűségével, függetlenségével.
Szőrtakaró hiányában 20-22 Celsius-fokon érzik jól magukat. Szívesen bújnak a radiátor mellé vagy éppen takaró alá, de ha kedvük tartja, a hóban is eljátszanak. Ritkaság az ilyen, viszonylag kis egyedszámú fajtákban a szívós, ellenálló szervezet. Ez azzal magyarázható, hogy 1966-ban, amikor a természet tréfájaként megszületett Kanadában az első kopasz macska, utódait később rendkívül átgondolt tenyésztési tervek alapján szaporították. Így sikerült egy életképes állományt létrehozni. A tenyésztők szerencséjére 1975-ben is született egy ettől teljesen idegen vérvonalból származó kopasz macska: ezeket keresztezték egymással. Így erős felépítésű, betegségekre nem fogékony fajtát sikerült kitenyészteni.
Aki ilyen macskát simogat, annak olyan érzése támad, mintha egy jókora, felmelegített, puha őszibarackot simogatna. Egy fokkal magasabb a testhőmérsékletük, mint a többi macskának, azaz 39-40 fokos. A kopasz macskák megjelenésének leginkább a szőrallergiában szenvedők örülhetnek, hiszen nyugodtan tarthatják a lakásban, nem okoz allergiás tüneteket. Az igazsághoz tartozik az is, hogy bőrfelületükről a hámsejtek állandóan kopnak, sokkal intenzívebben, mint a szőrös egyedeknek, s előfordulhat, hogy valaki meg erre allergiás.
A kopasz macskáknak általában három-négy utóduk születik. Az újszülöttek úgy néznek ki, mintha a bőrüket nagyobb testre szabták volna: teljesen ráncosak. Ahogy növekszenek, úgy tűnnek el a ráncok. Ugyanakkor annál értékesebb egy állat, minél ráncosabb marad.

Ezek is érdekelhetnek