Levelében van a vitamin

Hazánkban még alig ismert, külföldön sok helyen termesztik a leveles kelt. Ilyenkor ősszel már szedhető, sőt télen is, mert jól tűri a hideget, a fagyokat. A káposztafélékhez tartozó leveles kelt egyes országokban még dísznövényként is ültetik, utak szegélyezésére. Hogy nálunk miért ritka, érthetetlen, hiszen táplálóanyag-tartalma nagyobb, mint a kelkáposztáé.

Házunk tájaPethes József2007. 09. 14. péntek2007. 09. 14.
Levelében van a vitamin

A káposztafélék közül ennek a legnagyobb a fehérjetartalma. Százszor több karotin van benne, mint a karfiolban, jelentős B1-, B2-és C-vitamin-tartalma. Emellett sok kalciumot és foszfort is tartalmaz. Ezt az értékes zöldséget a hó alól is szedik, így fontos téli vitaminforrásnak számít. Rövid tenyészideje miatt főleg másodvetésként termesztik.
A leveles kel igénytelen növény, kevesebb víz kell neki, mint a többi káposztafélének. Ennek ellenére száraz nyarakon öntözni kell, hogy szép, nagy leveleket növesszen. Viszont sok tápanyagra van szüksége. Jót tesz neki a szerves trágya, de azon felül is gondoskodni kell megfelelő mennyiségű káliumról, foszforról és nitrogénről. Talajban nem válogatós, mégis inkább a humuszos, mély rétegű talajokon díszlik szépen. Általában június végétől augusztus elejéig ültetik korán lekerülő zöldségnövények után. Mélyre hatoló gyökerei miatt csak mélyen megművelt talajon várható jó termés. Ezért már az elővetemény talaját jól meg kell munkálni, sőt a szerves trágyát is akkor kell beásni. Ha ez elmarad, akkor a palánták ültetése előtt érett komposztot vagy műtrágyát célszerű adni.
Tavaszi termesztése azért nem terjedt el, mert az egyéb káposztafélék miatt kevés fogy belőle nyáron. Palántaneveléssel szaporítják, de házi kertekben a helyben vetés is szóba jöhet. A palántát szabadföldi ágyban nevelik fel, négy-öt hetes korában már kiültetik. A kisebb növésű, korai fajtákat 40×40, a hosszabb tenyészidejű, nagyobbra növő fajtákat 50×50 centiméterre ültetik. Utána rendszeresen kapálják, és szükség esetén öntözik. Akkor kezdik szedni, amikor ősszel az első fagy megcsípi a leveleket, ekkor a levelek általában már teljesen kifejlődnek. A télálló fajtákat november elejétől egészen újévig szedik. Az apró növésű fajtákat egészében szedik le úgy, hogy a föld felett elvágják, majd a sárga, alsó levelet eltávolítják, és piacra szállítják. Vannak termesztők, akik meghagyják a következő év tavaszára a földben a lombtalanított gyökérnyakat, amelyen új, finom hajtások, illetve levelek képződnek. Ezek a friss levelek április végén leszedhetők, utána a területet át lehet adni más növénynek. A leveles kel sokféleképpen elkészíthető: ahogy a kelkáposztából, belőle is főzhető leves, főzelék, és rakottan is ízletes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek