Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Sokféle borverseny van hazánkban, még a miseborok is megmérettetik magukat. Az országos versenyt egy festői környezetű zalai faluban, Kiskutason találták ki. Eddig két ízben rendezték meg a jelenleg felújítás alatt álló, 1753-ban épült műemlék kápolna környezetében. Az ötletgazda, Halász Gábor polgármester a borok nagy tisztelője és szakértője, merthogy „boregyetemet” is végzett.
A miseborverseny ötlete is innen eredeztethető. Történt ugyanis, hogy a fiatalember szegedi barátjával, aki jelenleg a francia borok házában borász, tavaly nyáron egy budapesti borversenyen felfigyelt a mezőny különlegességére, egy miseborra.
– Sehogy sem illett a közegbe, olyan volt, mintha egy almát akarnánk összehasonlítani egy körtével – magyarázza Halász Gábor, aki civilben színész. – A misebor külön kategória: a legnemesebb, a legtermészetesebb nedű, amit a szentmise keretében a pap felajánl az Úrnak. Ekkor gondoltam arra, hogy külön versenyük legyen.
A szegedi születésű művész akkor már kiskutasinak számított, s mi több, felkérték, induljon az önkormányzati választáson a polgármesteri tisztségért. Ennek előzménye az, hogy a Barátok közt című tévésorozat egyik alapító színésze, később egy másik csatorna reggeli műsorvezetője olyan kulturális programokat kezdeményezett a faluban, amelyek az egész térségből vonzották az érdeklődőket. Felpezsdült az apró falu élete, és ez tetszett az itt élőknek. A három jelölt közül kétharmados arányban megnyerte a választást.
– A borral kapcsolatos hitvallásom: rossz vagy hamis kenyeret tenni az asztalra a legnagyobb bűncselekmény. A borivásnak legyen szertartása, mit és hogyan fogyasszunk. Valójában ezért jelentkeztem a szaktekintély Fabók Mihály sommelier-képzésére, amit boregyetemnek is neveznek. A mással össze nem hasonlítható miseborok versenyével azt akartuk kifejezni, hogy a különleges minőséghez ragaszkodni kell. Tévhit az, hogy a bor attól misebor, mert megszentelik. Attól az, hogy a pap felajánlja a szentmisén az Úrnak. Ezért a legjobbat kell odavinni! Nem lehet benne tartósítószer, nem javítható répacukorral, csak teljesen tiszta, nemes, természetes bor lehet. Nagyon lényeges, hogy kései szüretelésű, bogyózott, általában félszáraz, félédesbe hajló, olajosan aranyló, sötét szalmaszínű legyen.
– A verseny mezőnye ennek miként felelt meg?
– Sajnos az elvárások általában csak szóban léteznek. Számos plébánián nem oltárra való bort használnak. A versenynek az is a célja, hogy erősítsük a minőség iránti igényt, hogy a legjobbat ajánlják fel Jézus emlékére.
– A győztes a pécsi püspökség pincészetének szajki hárslevelűje lett, de szép volt a rizlingjük is. Második helyen az egyházasrádóci pincészet, harmadikon pedig a gutorföldei plébánia misebora végzett.
– Hat éve, amióta Gutorföldén vagyok, megszokott helyről, Huszár Tamástól szerzem be a misebort – mondta Bognár István plébános. – Azért fontos ez a borverseny, mert a misebornak a borászat csúcsán kell állnia. Lelkesít, hogy a rangos pincészetekkel egy szinten vagyunk minőségben.
– Fehér vagy vörös a misebor?
– Fehéret használunk, de nem tilos a vörös sem, sőt a must is belefér. Jézus úgy határozta meg, hogy a szőlőtő termése legyen.
A gutorföldei misebor termelője, Huszár Tamás csak hobbiból és a családi tradíció miatt foglalkozik a szőlővel. Évi 3-5 ezer liter bora terem, úgy, ahogyan a nagykönyvben megírták. A szőlőt rendesen „eteti-itatja”, gondosan megválasztja a szüret idejét, az erjesztés, kezelés mikéntjét pedig így foglalja össze: – Nem hagyjuk magára. Fahordóban érik össze a hegy tiszta leve.
Az idei versenyen a 2001-es évjáratú Traminijével nyerte el a harmadik helyezést. Ez a fajta és a kétéves telepítésű Zenit dominál a családi ültetvényben.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu