Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Egyik legrégebbi gyümölcsünk a körte. A vadkörtefák termését már a honfoglaló magyarok is gyűjtötték. Középkori írásos emlékeinkben, akárcsak az almák esetében, körteneveket is találunk.
A körtefa melegigényesebb, mint az almafa, ezért a hideg északi szelektől védett, enyhe lejtőkön fejlődik a legjobban, ahol a téli fagyok sem okoznak kárt benne. Sok vizet igényel, azokon a területeken terem a legjobban, ahol évente legalább 700-800 milliméter csapadék hullik. A könnyen melegedő, középkötött vagy homokos vályogtalajokon érzi jól magát, de a tápanyagban gazdag barna homoktalajon is jól tenyészik. Meszes vagy erősen kötött talajokon gyengén fejlődik, és gyümölcse is erősen kövecsessé válik. A körtefajták gyakorlatilag önmeddők, ami azt jelenti, idegen virágporra szorulnak. Szaporítására alapvetően kétféle alanyt használtak, a vadkörtét és a birset.
Gombabetegségei közül legjelentősebb a varasodás és a monília. Kártevői közül a pajzstetveket, a levéltetveket, a recés körtepoloskát, a hajtástörő eszelényt, a poloskaszagú körtedarazsat, a körtemolyt és az almamolyt kell megemlíteni.
A régi kertekben még ma is fellelhetünk olyan különlegességeket, mint a Macskafej körte, a Szegfűkörte és a Citromkörte. Ezek is megtalálhatók a hazai körtegénbankban Újfehértón, a gyümölcskutató intézetben, ahonnan ritkaságnak számító nosztalgiafajtákat is lehet igényelni. Érdekesség, hogy a hivatalos Nemzeti Fajtajegyzéken található körték közül olyan ászok, mint a Bosc kobak (népiesen Alexander), a Hardenpont, a Papkörte és a Vilmos körte mind az 1700-as években születtek. További meghatározó fajták, mint a Clapp kedveltje, a Diel vajkörte, a Giffard vajkörte, a Hardy vajkörte és a Kieffer körte, az 1800-as években látták meg a napvilágot.
Az Árpával érő körte pedig már több mint ötszáz éves múltra tekint vissza. Szikszai Fabriczius Balázs így tesz róla említést: Arpaual érő kortueli. Lippay pedig ezt írja róla a Posoni kert című könyvében: ,,Árpával érő, sárga kerekded, valamennyire kásás, nem tart sokáig.” Származása ismeretlen, már az ókori római írók is ezen a néven említették. Igénytelen, mindenütt jól megterem. Június végén, július elején érik, tehát az árpával egy időben. Közeli rokona a Búzás vagy Búzával érő körtének. Gyümölcse kicsi, megnyúlt, szabályos körte alakú, színe citromsárga, napos oldalán aranysárga. Kocsánya igen hosszú, terméshéja vékony, sárgászöld, a napos oldalon kissé vörhenyes.
Húsa fehéres, félig olvadó, gyengén illatos, állománya igen ikrás, kellemesen édeskés ízű. Húsában a kősejtek kicsik, alig észrevehetőek. Szotyósodásra hajlamos, ezért nem tartható el sokáig, tehát frissen, egyenesen a fáról kell megenni. Porzó fajtái a Vilmos körte és a Giffard vajkörte. Fája edzett, erős, buja növekedésű. Laza, terebélyes koronájú, nagytermetű fát nevel. Termőképessége jó, elsősorban házikertbe ajánlható fajta.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu