Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2008. 06. 27. péntek2008. 06. 27.
Üzenjük

Bálint Károly, Debrecen. A kistermelők gyakori jogos panasza, hogy egyes hatékony szereket, amelyekhez a nagygazdaságok hozzájutnak, ők szabadon nem vásárolhatják meg, illetve a szereket kis kiszerelésben nem forgalmazzák. Ennek ellenére a betegségekkel szemben a kisebb termelők is védekezhetnek eredményesen. Mint levelében olvasónk írta, csonthéjas gyümölcsfáit a rendszeres permetezések ellenére károsítja a monília és őszibarackfáit a tafrinás levélsodródás. A kórokozók elleni védekezésnél azonban nagyon fontos – mind a védekezés hatékonysága, mind a vegyszer-takarékosság érdekében, hogy megismerjük a gombák életmódját. Mindkét kórokozó a fertőzött gyümölcsökben, a tafrina a fertőzött hajtásokon és rügyekben, a monília az ágak és a vesszők felrepedt kérgében telel át, és onnan fertőz tavasszal újra. Különösen hűvös, csapadékos időjárás kedvez mindkét kórokozó felszaporodásának. A tafrina különösen veszélyes, hisz enyhe teleken is szaporodhat, 4 és 14 fok között folyamatosan fertőzhet.
Megelőző védekezéssel – a gyümölcsmúmiák és a lehullott lomb megsemmisítésével, a fertőzött ágak levágásával, a sebek fertőtlenítésével, őszi és télvégi rezes lemosó permetezéssel, amely a fák környékén a talajt is érje – hatékonyan mérsékelhető a fertőzés veszélye. A levegősen kialakított korona kevésbé fertőződik, itt a permetezések is hatékonyabbak. Csapadékos időben az őszibarackot már egérfüles, majd rózsabimbós állapotban, virágzás végén és a termés kötődésekor kell permetezni, kaptán hatóanyagú szerekkel. Monília ellen csapadékos időben a virágzás kezdetén és végén szükséges egy-egy permetezés, szintén kaptán hatóanyagú szerrel. A továbbiakban a fertőzött hajtások eltávolításával, a sebek fertőtlenítésével, nyári metszéssel, szellős korona kialakításával, erős fertőzés esetén akár a fák erős ifjító metszésével is védekezhetünk.
Mint olvasónk írja, a közeli tanyán egyáltalán nem permetezik a fákat, azok mégis egészségesek. Ennek a helyes fajtaválasztás, a fák kiegyenlített szervestrágyázása és a hatékony megelőző védekezés lehet a magyarázata.

Bodnár Albertné, Békéscsaba. A vegyszermentes befőzésnél a tisztára mosott, gőzben fertőtlenített üvegekbe töltik a befőttet. Az üvegeket forrásban lévő vízben fertőtlenített kupakokkal légmentesen lezárják, majd fejjel lefelé fordítva dunsztolják. Az így keletkezett vákuumban és a magas hőmérsékleten az esetleges kórokozók elpusztulnak.
Az ideihez hasonló csapadékos időben azonban a termések könynyebben romlanak. A befőttek tartósításához ezért hosszabb hőkezelés és a szokásosnál több cukor szükséges. A termés betakarítását lehetőleg napos időben, inkább a délutáni órákban végezzük, amikor nagyobb a szárazanyag-tartalom, és szedés után minél előbb dolgozzuk föl a termést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek