Gülbaba és társai

Olvasóink közül egyre többen érdeklődnek a hazai nemesítésű burgonyafajták iránt. A keszthelyiekről már írtunk, ezúttal a Debreceni Egyetem nyíregyházi kutatóközpontjának fajtáit mutatjuk be.

Házunk tájaPethes József2009. 04. 16. csütörtök2009. 04. 16.
Gülbaba és társai

Mándi Lajosné nemesítő több fajtát is tud ajánlani a házi kertekbe. A Rebeka például intenzíven fejlődik, primőrtermesztésre nem való, igazi nyári burgonya. Sima rózsaszínű a héja, húsa pedig világossárga, tetszetős. A levélsodró-, az X és Y vírusnak, sőt a lombfitoftórának jól ellenáll, az alternáriás levélfoltosságra közepesen érzékeny, gumóbetegségekre nem fogékony. Gumóinak mérete kiegyenlített, jól tárolható, igazi piacos fajta. Az öntözést meghálálja, de száraz körülmények között is stabilan terem, hektáronként 35-38 tonnát ad. Nem fő szét, sütve és főzve egyaránt kellemes ízű.
Szintén nyári krumpli a Réka, kezdeti fejlődése intenzív. Hengeresen gömbölyded gumói vannak, héja rózsaszín, húsa pedig szép világossárga. Ellenáll a vírusoknak, és kevésbé fogékony a fitoftórára, az alternáriás levélfoltosságra, valamint a gumóbetegségekre, mint a Desirée. A gumók mérete kiegyenlített, jól tárolhatók. Száraz körülmények között is bevált, de az öntözést meghálálja, hektáronként 32-35 tonnát terem. Sütve és főve finom íze van, húsa enyhén lisztes, finom szemcséjű.
Piros héjú, fehér húsú, középkorai burgonyafajta a Rachel. Rövid, ovális gumói vannak. Ellenáll a vírusbetegségeknek,  húsbetegségekre nem fogékony. Kezdeti intenzív fejlődése a Desirée fajtáéhoz hasonló, de annál többet terem, hektáronként 35-40 tonnát. Tetszetős gumója miatt keresik, s nagy előnye, hogy öntözés nélkül is biztonságosan terem.
Középérésű fajta a Boró, mely erőteljes fejlődésű, bokormagassága virágzáskor elérheti a 70-80 centimétert. Gumója hoszszúkás, lapos, héja sima, sárgás rózsaszín, húsa pedig tetszetős, sárgásfehér. Ellenáll a vírusos betegségeknek, s a burgonyabogár sem kedveli. Kizárólag laza szerkezetű homoktalajra ajánlják, a szárazságot jól tűri, és 40-45 tonnát ad hektáronként. Sütésre kimondottan alkalmas.
Az intézetben vírusmentesített vetőgumót állítanak elő a régi, közkedvelt Gülbabából is. Korán érik, és bizonyára sokan emlékeznek hosszú, nagy, halványvörös héjú gumóira, fehér húsára. Sajnos fogékony a burgonyavészre, az alternáriás levélfoltosságra, és nem terem annyit, mint fiatalabb társai: 28-30 tonnát ad egy hektáron. A talajra igényes: tápanyagban gazdag, jó kultúrállapotú barna homokra vagy homokos vályogtalajra ajánlják. Öntözéssel növelhető a termése. A téli tárolást jól bírja, de tavasztól már sok veszendőbe megy belőle. Igazi titka, hogy sütve, főve egyaránt nagyon ízletes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek