Időben szólunk

Bár néhány helyen továbbra is a legnagyobb gondot az aszály okozza, de közben oda kell figyelnünk növényeink egészségére is. Általában június elején már megjelennek a burgonyabogarak, melyek ellen a következő szerekkel védekezhetünk hatásosan: Actara, Cyperil, Match, Nomolt, Novodor, Ripcord, Sherpa és Talstar. Aki vegyszer nélkül szeretne védekezni, öszsze kell gyűjtenie a bogarakat, vagy a Novodor nevű készítménnyel permetezni, amely biotermelésben is engedélyezett.

Házunk tájaPethes József2009. 06. 05. péntek2009. 06. 05.
Időben szólunk

A krumpli másik veszélyes ellensége a fitoftóra vagy burgonyavész, amely főleg párás, meleg időjárásban alakul ki. A betegséget csak megelőzni lehet, általában jók ellene a réztartalmú szerek. Néhány készítmény a gazdaboltokban is kapható kínálatból: Amistar, Curzate, Dithane, Mikal, Miltox, Ridomil Plus és Vegesol. Környezetkímélő megoldás például a bordói lé és kén keveréke.

Ezeket a szereket alkalmazhatjuk paradicsomban a paradicsomvész elkerülése érdekében, sőt az uborkaperonoszpóra ellen is. A peronoszpóra a szőlőben is gondot okozhat. Ugyanazok a szerek alkalmazhatók, mint a burgonyavész ellen, de még adunk néhány tippet: Acrobat, Cuprofix, Vektafid és Zenatil. Az idén különösen sok gondot okoz a lisztharmat, amely ellen általában kéntartalmú szerekkel védekezhetünk. Néhány készítmény a kínálatból: Karathane, Nevikén, Tiosol, Topas és Trifmine. A szárazság miatt sok növényen megjelentek a levéltetvek. Sajnos nincs annyi katicabogár, ami elpusztítaná őket, ezért maradnak a vegyszerek. Régóta ismert már a Pirimor, a Decis, de próbálkozhatunk például az alábbiakkal is: Actara, Karate, Basudin, illetve Talstar. (Bővebb információ honlapunk Növényvédelmi kisokos című rovatában található.)

Ezek is érdekelhetnek