Üzenjük

Petrovics Ferencné, Boldog. A fűszerpaprika kifehéredése a dohánymozaik-vírus tünete. A vírus monokultúrában, legyengült növényeken könnyebben fertőz, tünetei már a leveleken is mutatkoznak – kör vagy ovális, kezdetben világossárga, majd barna, később kiszakadó foltok formájában. A fertőzött terméseken jellegzetes fehér gyűrűk láthatók, amelyek később, a festék lebomlásával, egyre nagyobb foltokká növekednek. Védekezésként már a levéltünetek megjelenésekor nagyon fontos a beteg növények kiásása és megsemmisítése, de legalább betároláskor ki kell válogatni a fertőzött terméseket, mert ennek hiányában a nagy ellenálló képességgel rendelkező vírus gyorsan terjedhet.

Házunk tájaVeszelszky Éva2009. 07. 16. csütörtök2009. 07. 16.
Üzenjük

Bár vannak kiváló, a vírusnak ellenálló és a fertőzést tűrő hazai nemesítésű fajtáink (például a Kalocsai V-2, a Kalocsai 50, a Kalocsai 801, a Folklór, a Zuhatag), egyre nagyobb gond ezek háttérbe szorulása a jóval gyengébb minőségű, de nagy terméshozamot nyújtó import fajtákkal szemben. Elsősorban a hazai fajtákat ajánlhatjuk, és vásárláskor nagyon fontos lenne arra is figyelni, hogy a magokat itthon termesszék, ellenőrzött minőségűek legyenek, mert sokszor a hazai fajták is importból kerülnek a boltokba.

A dohánymozaik-vírus több gazdanövényű, nagyon ellenálló, veszélyes kórokozó, fertőzött maggal, illetve növényi maradványokkal, vírushordozó levéltetvek és mechanikai fertőzések útján terjed. Ellene az eddigi tapasztalatok szerint csak megelőzéssel védekezhetünk, elsősorban vetésváltással, hiszen a talaj utána sokáig fertőzött marad. Fontos a vírusellenálló fajták telepítése és a vírusátvitel megelőzése: a fertőzött növények, növénymaradványok megsemmisítésével, a levéltetvek elleni védekezéssel és az eszközök fertőtlenítésével.

Kántor Sándorné, Dabas. A meggyfák életrevalóságát igazolja, hogy gombafertőzéskor, a korona elhalásakor vagy akár erősebb visszavágás esetén is, védekezésként nagyszámú gyökérsarjat nevelnek. A sarjakból többnyire bokorfák, de koronás fák is nevelkednek, különösebb beavatkozás nélkül is. Az esetek jelentős részében ezek hamar termőre fordulnak, és az anyafánál jobban tűrik a környezeti kihívásokat, sőt sokszor a fertőzéseket (például monília) is. Tapasztalatok szerint a moníliafertőzés miatt kipusztult fák gyökérsarjai a közvetlen fertőzés ellenére is sokszor tünetmentesek és bőven teremnek. Házi kertben ezért érdemes a szebb koronát nevelő sarjakat szétültetni, illetve a sarjakból a kerítés mellett vagy helyett gyümölcstermő sövényt nevelni. A meggy fája is értékes, gyümölcse A-, B- és C-vitaminban, vasban, szelénben és más ásványi anyagokban gazdag, vértisztító, vérhígító, emésztést, máj- és veseműködést serkentő hatású. Antibiotikus, antioxidáns hatású, fogyasztása szinte minden szervre jótékonyan hat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek