Hőszivattyú: mennyi az annyi?

A beruházások legtöbbjénél az első kérdés, hogy mennyi a megtérülési idő? Nos, a válasz a hőszivattyú esetében nem egyszerű. Nem mindegy, hogy egy új építésű, korszerűen szigetelt, vagy régebbi, „energiafalóbb” épületről van szó. Mekkora a ház, hány lakót kell kiszolgálni? Ez is befolyásol mindent.

Házunk tájaohorváth 2024. 02. 05. hétfő2024. 02. 05.

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Hőszivattyú: mennyi az annyi? Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Az viszont biztos, hogy a hőszivattyús rendszerek kiépítése általában drága. Szükséges hozzá egy megfelelő kapacitású hőszivattyú, kell melegvíz-tartály, a lakásban lévő fűtőegységekhez kell csatlakozni, és persze ott a felmérés és kiépítés költsége. Nagyjából nagy általánosságban azt mondják a szakértők, hogy egy 100 négyzetméteres házhoz, egy négy főt kiszolgáló, meleg vizet, fűtést-hűtést adó rendszer nagyjából 3,5-4 millió forintba kerül. Bár ez nagy összeg, de ezek a berendezések nagyon sokáig működnek – nagyjából 20 évig, de rendszeres karbantartással ennél tovább is –, nagy karbantartást nem igényelnek. 
A megtérülés attól is függ, hogy mihez mérjük az új egység teljesítményét, költségét. Ha korábban sok gázt, áramot fogyasztottunk, akkor gyorsabb a megtérülés. Átlagos méretű új ház, lakás és átlagos korábbi fogyasztás mellett nagyjából 8-10 évvel számolnak. Amennyiben állami támogatást veszünk igénybe, akkor ez az idő megfeleződhet. 
Ha már spórolás! Szakértők szerint a legfontosabb a kezdetek kezdete: vagyis pontos felmérés és kalkuláció kell, hogy az optimális méretű berendezést válasszuk ki. Egy nagy házhoz egy kicsi gépezet nem jó, mert akkor folyamatosan és sokat megy – ez a gép is fogyaszt áramot -, vagyis gyorsabban elhasználódik. Egy túlméretezett berendezés meg felesleges kiadást jelent. 
Egy hőszivattyús rendszer átlagos szigetelés mellett is jelentős spórolást tesz lehetővé. Ha a telepítéssel egy időben a házat is szigeteljük, akkor még gyorsabb lehet a megtérülés, igaz, a kiadás is nő. Nem árt tudni, hogy a földhőszivattyúk üzemeltetése olcsóbb, mint a léghőszivattyúké, s ha e berendezést napelemmel előállított árammal hajtjuk, akkor a leggyorsabb a megtérülés.
 

Előzetes számolgatások
E sorok írója is készített egy internetes kalkulációt.­ Az egyik nagy országos szolgáltató honlapján töltöttem ki nagyjából egy perc alatt egy rövid programot. A végeredmény 2,9 millió forint. Ennyibe kerül a szolgáltató szerint, hogy egy 100 négyzetméteres lakásnak a melegvíz-szolgáltatását és hűtését megoldjam egy új hőszivattyúval. De ez még nem fűt! Az összeg felét előre, a másik felét a kivitelezés után kell befizetni. Nem vettem igénybe állami támogatást, és 11 havi törlesztési lehetőséget sem, ami a beruházás összegének a felére vonatkozott volna. 
Ezért a pénzért egy 8 kilowattos, 300 literes melegvíz-tartályos, hűteni és fűteni képes berendezést kaptam meg. Továbbá benne van az összegben a felmérés és tanácsadás az otthonomban, a kültéri és beltéri berendezés felszerelése, üzembe helyezése és a rendszer használatára vonatkozó oktatás is. Ha igénybe veszem az állami támogatást, akkor nagyjából megfelezhetem a kiadást. 
 

 

Ezek is érdekelhetnek