Ideje odafigyelni a fagyra

Túlvagyunk az első fagyos hajnalokon. Legalábbis a múlt hét elején az országban sokfelé mértek mínuszokat. Nem nagyokat, de azért intő jelként is felfoghatjuk a történteket. Ideje gondoskodni a kerti növényekről.

Házunk tájaohorváth 2024. 10. 14. hétfő2024. 10. 14.

Kép: 20240122 Miskolc Zúzmara Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország EM

zuzmara-15-aj
20240122 Miskolc Zúzmara Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország EM

Szeptember utolsó napjának hajnalán a derült ég és a betóduló hideg légtömeg hatására Zadarban mínusz 1,9, Lénárddarócon mínusz 1,5, a Tésa Vízmű mérőállomáson mínusz 0,3 és Szikszó Vízmű állomáson pedig mínusz 0,2 fokot mértek. Másnap, kedden Lénárddarócon mínusz 3,1 fokot regisztráltak, és az ország sok pontján kellett az autók szélvédőjét kaparni, s a fű is megderesedett. 

Nos, nálunk, a Szabad Föld Kertjében még nem volt fagy, de csak éppenhogy nem, mert az utcán álló autók szélvédőjéről egyik hajnalban már kaparni kellett a jeget. Úgy mínusz 0,5 fok lehetett ott, mert néhány méterrel arrébb, a kertben nem fagyott meg semmi. 

Szinte nem múlt el év, hogy ne érte volna egyik-másik növényemet fagykár. Azért, mert mindig addig halasztom a melegebb, védettebb helyre telepítésüket, amíg csak lehet. A muskátlikért nem akkora a kár, de egy termetesebb filodendron, tárónövény bizony, nehezen pótolható. A leanderekkel általában nincs baj, azok a mínusz 3-4 fokot is bírják. Sőt, sokan egész télen kint hagyják. Én még nem próbálkoztam vele, már csak azért sem, mert félórás munkával és a fiaim segítségével a biztos pincébe szoktuk lecipelni a nehéz, nagy cserepes cserjéket. (Nem is az őszi beteleltetéssel van általában gondunk, hanem a tavaszi előhozatallal, mert azt szoktuk általában a kelleténél később elvégezni.) 

De ez a kicsi hideg elég volt ahhoz, hogy gyors ütemben betakarítsam a maradék téli körtéket, az almákat, illetve, hogy előkészítsem a nagyobb nejlonponyvákat. Ezeket a maradék paradicsom-, bab-, padlizsán- és paprikatövekre szoktuk ráborítani. A fagy ugyanis általában csak egy-két éjjel jellemző még, aztán megint hetekig melegebb van. Az előrejelzések szerint azonban a következő hetekben már előfordulhat fagyos hajnal, reggel. 

A muskátliknak nálunk többségében a pincében a helye: kétféle módon raktározzuk a hagyományos töveket: egyrészt a saját ládájában, cserepében, illetve a nagyobbakat a földből kivéve, gyökerével felfelé, csomókba kötve, újságpapírba csomagolva felakasztjuk egy-egy szögre. A futómuskátlikat harmadára vágjuk és saját edényében világos, de hideg lépcsőházban tároljuk, talán, ha havonta egyszer megöntözve. 

A már említett tárók, filodendronok viszont egyre több gondot jelentenek. Ezek a meleg, világos helyeket szeretik, s emiatt aztán ősszel át is rendezzük a lakást. Persze tavasszal, amikor megint a kertbe kerülnek, ismét újabb cipekedés és fotel-asztal tologatás kezdődik. 

A lényeg, hogy az összes növényt, mind a pincébe, mind a lakásba kerülőt lepermetezem egyrészt gombaölő, másrészt felszívódó rovarölő szerekkel. A lényeg, hogy a lakásban, pincében ne szaporodjanak el ezek. Bár így sem tökéletes a helyzet, mert rendre előfordul, hogy a rejtekén meghúzódó tetvek néhány héten belül felszaporodnak. Ekkor egy kis kézi permetezősprével kezelem őket.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek