Igazi téli eledel

A téli retek a családok többségénél a hideg évszakhoz kötődő étel.

Házunk tájaO. Horváth György2025. 01. 26. vasárnap2025. 01. 26.

Fotó: Shutterstock

Organic,Raw,Black,Radish,With,Honey,On,Wooden,Table.,Homemade Fotó: Shutterstock

A téli retek a családok többségénél a hideg évszakhoz kötődő étel, talán azért, mert ősztől kezdve jelenik meg leginkább a boltokban. Holott ezt a sajátosan karakán, valódi retek ízű retket tavasztól lehet termeszteni a kertben, de a nyár végi másodveteménynek is jó növénye. 

Termesztése nem nehéz: napfényes, tápanyagdús, lazább ágyásba vessük és figyeljünk a vízellátására. Nem hónapos retekről van szó, vagyis várnunk kell a termésre, fajtától függően 90–120 nap a tenyészideje. Az egészséges termést ősszel pincében sokáig eltárolhatjuk, akár 2-3 hónapot is kibír homokkal borítva. 

Igazi finomság ez télen, akár húslevessel teli tányérba nyersen reszelve is feldobja az ételt. Ráadásul sok a vitamin és más kedvező vegyület benne, ezért tisztítja a vesét, csökkenti a gyulladásokat, a köhögést csillapítja, de az orrdugulás ellen is bevethető.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek