Családi örökségből került hozzájuk egy darabka föld, és Schutz-Marinka Edit kertészmérnök egyből tudta, hogy gyümölcsössel szeretné betelepíteni. A homoktövisre esett a választása. Be akarja bizonyítani, hogy a bogyós termésből a feldolgozás során számos izgalmas és finom étel-ital készíthető, csak egy kis kreativitás kell hozzá.
Fotó: Kállai Márton
Tenyősziget a Szolnok mellett található tájegység neve, ahol 2010-ben telepítette családjával az első ültetvényt négyhektáros területen. Az akkor földbe tett tövek idén már tizenöt évesek, de még megbízhatóan teremnek. A gazda, annak érdekében, hogy eléje menjen a növények elöregedésének, ez évben a már magasra nyújt homoktövisek mellett lévő, időközben megvásárolt hathektáros földterületet beülteti fiatal cserjékkel. Az éréskor jellegzetes narancssárga színbe boruló bokrok hosszú sorát részben egy olajban gazdag fajtával, a Habegóval akarja kiegészíteni, amely előbbi tulajdonsága mellett bogyóként kiválóan értékesíthető.
A négyhektáros táblát még a nagymamától kapta az édesapja, aki Editnek adta. A fiatal gazdasszony kertészmérnökként végzett a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen (amely 2021-től a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szervezeti egységeként működik), akkor már tudta, hogy gyümölcsöst akar ültetni a megörökölt földön. Választásában tudatosság rejlett, ugyanis a családjuk régóta foglalkozik növénytermesztéssel. Gyermekkorában cseresznyést gondoztak, majd a kárpótlásul kapott kisebb parcellákon szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoztak keresetkiegészítésként.
Homoktövist akart ültetni, amely, jóllehet, nem idegen a tájtól: hazánkban az őshonos növény természetes élőhelyéül egykor a folyópartok szolgáltak. Azért is döntött emellett, mert viszonylag kevés a károkozója, emellett az időjárási és a helyi környezeti viszonyoknak jobban megfelel ez az alkalmazkodó cserje. A terület pedig adottságai – távol található a műúttól, a Tisza régi folyómedrének vonalán, fasorokkal védve – miatt alkalmasnak bizonyult az eltervezett ökológiai művelésre.
Az első évben családja segítségével háromezerötszáz tövet telepített. Az Askola német fajtára esett a választása, mert annak bogyója nem jellegzetesen keserű, hanem tisztán savanyú ízvilágú, ezért kiváló a feldolgozásra, finom termék előállítására. A beltartalmi értéke magas, akárcsak az olajban gazdag fajtáknak. Csekély hátránya, hogy hatalmas bokrokat nevel, illetve fogékony egy tipikus gombabetegségre. Mutatja Edit a sorok között, hogy néhány cserjénél száradásos tünetek láthatók a leveleken. A gyökérsebzéssel terjedő megbetegedés ellen csak a növények eltávolításával, a talaj fertőtlenítésével, pihentetésével tudnak védekezni.
Felmenői növénytermesztői tapasztalatára, tudására biztonsággal tudott támaszkodni Edit. „Édesapám praktikus tanácsaival, szakértelmével sokat segít nekem mind a mai napig, tudunk együtt gondolkodni az esetleges problémákról, illetve a továbbiakról” – mondja hálával. A családja a növény körüli munkából is rendszeresen kiveszi a részét: a szüretben, a metszésben, a terület gyommentesen tartásában egyaránt besegítenek.
A fagyok elmúltával indulnak a munkálatok az ültetvényen, akkor végzik az ágalakító metszéseket, pótolják a kipusztult töveket, összehúzzák a gallyakat a sorok között.
Évközben is akad bőven dolog: sorközművelés, kaszálás, öntözés. A homoktövis vízigényes növény, a nyári forróság, az aszályos időjárás miatt sem lehet már öntözés nélkül eredményesen termelni – mondja Edit. A szüret augusztus közepétől egészen októberig eltart. Metszőollóval vágják el mellmagasságban a terméssel teli hajtásokat. Azokat rakoncákba, körbefóliázott raklapszerű tárolószerkezetben gyűjtik össze. Így kerül be a fagyasztóházba. Géppel vagy vasvillával szedik le a keményre dermedt ágaktól a bogyót, amit végül még meg kell tisztítani a levelektől, a tövisvégektől és az ágdaraboktól.
Az ültetvény a telepítéstől számított harmadik évben termőre fordult, akkor még a teljes bogyótermést eladták. Majd termékfejlesztésbe, -feldolgozásba fogtak. Szerették volna megmutatni, hogy a homoktövis nemcsak egy savanyú bogyó, aminek az elfogyasztásán gyorsan túl kell lenni, hanem számos ízletes ételt-italt csinálhatnak belőle. Velőt készítettek több évig bérgyártásban, mígnem saját üzemet létesítettek Gödöllőn. Lekvár, befőtt (ez igazi kuriózumnak számít), őrlemény, tea, a hét minden napjára szóló shot, olaj, szörp, gyömbérrel és bodzával párosítva finom ivólé is születik a kellemesen savanyú bogyós gyümölcsből.
Termékeik legtöbbjét eltérő kiszerelésben kapni, valamint elérhetők náluk mentes finomságok. Működik webshopjuk országos kiszállítással, valamint megtalálhatók a Töviskertem árui viszonteladóknál, delikáteszboltokban és országos drogériai üzletben is. Edit még rengeteg terméktervet érlel gondolatban. Elárulja, hogy frissítő italban akarja kombinálni a homoktövist a feketecseresznyével, és dolgozik a magolaj kozmetikai árukban való felhasználásán. Készíttetett már például homoktövis-rozmaring szappant. Ebben a fajta kreativitásban a férjére mindig számíthat. Szüntelen együtt színesítik tovább a termékpalettát, ami az ültetvény professzionális gondozásán túl a vállalkozás eredményességének egyik kulcsa.
Értékes erények
A homoktövisbogyó, -olaj, -levél a benne található rendkívül magas vitamin- és hatóanyag-tartalomnak köszönhetően számos területen támogatja a szervezetünket. A gazdag C-vitamin-tartalma miatt különösen alkalmas immunrendszerünk megerősítésére. Alkalmazható preventív jelleggel, illetve gyulladáscsökkentő hatása által gyorsítja az esetleges betegség lefolyását. A benne lévő B12-, A- és E-vitamin által támogatja a gyomor- és bélrendszer munkáját, illetve a szemünkre, bőrünkre és a nyálkahártyáinkra is jótékonyan hat. Emellett képes enyhíteni az allergiás asztmás tüneteket, csökkenti a gyulladásos reakciókat, fokozza az erőnlétet, a fizika, szellemi teljesítőképességet. A magvakból nyert olaj támogatja a szív- és érrendszerünket, segít abban, hogy a vénáink és az artériáink tiszták és egészségesek maradjanak.