Pálinkával győztünk Szlovákiában

Azt mindig is tudtuk, hogy a szatmári pálinka a világ egyik legjobb itala, de nem szégyenkezhetnek a szabolcsiak sem, akik nemrég két aranyérmet is elhoztak egy külföldi fesztiválról.

Hírek, információkBalogh Géza2009. 03. 06. péntek2009. 03. 06.
Pálinkával győztünk Szlovákiában

A magyarok lakta Nagytárkány hagyományosan az egyik legnagyobb pálinkafesztivál házigazdája Szlovákiában, ahová pompásabbnál pompásabb italok érkeznek a megmérettetésre.

Újabban magyarországi főzdék is beneveznek a versenyre, főként a határközeli szabolcsi, zempléni falvakból. A legutóbbi vetélkedőre vagy harminc főzde vitte el a termékeit, melyek négy kategóriában versenyeztek. A szabolcsveresmartiak szerepeltek a legjobban, az ő kisüsti szilva-, illetve barackpálinkájuk lett a legzamatosabb nedű.

A veresmarti pálinkák érdekessége, hogy azokat egy több mint százéves főzdében párolják, amit még 1904-ben építettek a helyi gazdák, hogy a Tisza ártéri gyümölcsöseinek terméséből saját fogyasztásra pálinkát főzzenek. Annak idején ezt a főzdét is államosították, de a kilencvenes évek rablóprivatizációja során nem engedték széthordani. Maradt az önkormányzaté, mely két éve tökéletesen felújította, s most már a legszigorúbb EU-s ellenőröket is bátran várhatják.

Valószínűleg le fog esni az álluk – pláne, ha előtte behajítanak egy-két kupicával...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek