Az újinfluenza megbénította Mexikó turizmusát

A rettegett járványtól való félelem radikális változásokat hozott a betegség melegágyaként számon tartott Mexikóban. A turisták messzire elkerülik a térséget.

Hírek, információkKovács Réka2009. 06. 16. kedd2009. 06. 16.
Az újinfluenza megbénította Mexikó turizmusát

Az utazásszervezők körében már elterjedt szóhasználat az „elveszett nyár”, miután az amerikai és kanadai turisták az influenzára való tekintettel egymás után mondták vissza a foglalásaikat, s ez várhatóan az év végéig nem is fog megváltozni.– írja a BBC News.

Néhány légitársaság teljesen megszüntette, vagy legalábbis a minimálisra csökkentette a Mexikóba tartó járatok számát – hasonlóan a tengerjáró hajókhoz, melyek szintúgy igyekeznek elkerülni a térséget.

Alicia Dalvila, a Mexikóvárosi Idegenforgalmi Társaság munkatársa szerint a turizmus újbóli fellendítése hosszú és lassú folyamat. A fővárosi luxusszállodák jelentése szerint, áprilisban, az influenza-járvány tetőzésekor a szobák mindössze 4%-át tudták kiadni. „A mexikói hatóságok bezárattak mindent – mondja Dalvila – az éttermeket, bárokat, konferencia termeket. Mindenkit sokkhatásként értek a rendelkezések. Elvesztettünk mindent, de szép lassan felépítjük újra”. A turizmus tavaly Mexikó GDP-jének 8%-át adta és nagyjából 2 millió embert foglalkoztatott.

Elemzők szerint a visszaesés újabb kihívás az ország számára, ami a gazdasági válság idején meglehetősen rosszkor érkezett. A turisták visszaszerzéséért a kormány kampányt akar indítani, melyet segít az a tény is, hogy az újinfluenza immáron világszerte megjelent. Így a turisták azt gondolhatják, hogy a rizikó így is, úgy is létezik: akár otthon maradnak, akár elutaznak. Például Mexikóba is.

Ezek is érdekelhetnek