Kevesen öntöznek a magyar gazdák közül

A „Farmer Expo 2009” mezőgazdasági kiállítás és vásár Debrecenben tanácskozó szakértő azt a kérdést vették górcső alá, hogy miként újulhat meg a mezőgazdasági vízfelhasználás Magyarországon.

Hírek, információkBalogh Mária2009. 08. 30. vasárnap2009. 08. 30.
Kevesen öntöznek a magyar gazdák közül

A téma azért is sürgető a hazai mezőgazdaságban, mivel nem csupán a világ vízkészlete fogy és drágul vészesen, hanem Magyarországé is. A megfelelő öntözési előírások betartása nélkül azonban egyetlen gazda sem várhat jó minőségű, versenyképes, bőséges termést.

Kritikusan alacsony az öntözéses gazdálkodást folytató mezőgazdasági területek aránya Magyarországon a lehetőségekhez és a szükségletekhez képest – állapították meg a debreceni Farmer Expo előadásaiban a felszólaló szaktekintélyek. A debreceni mezőgazdasági vásár és kiállítás jeles eseményének számított, hogy az idei rendezvényen ültek először egy asztalhoz a gazdák, a politikusok és a tudósok, hogy megoldást találjanak a gondokra. A program nagy érdeklődéssel követett eseményét Gráf József földművelésügyi ésvVidékfejlesztési miniszter előadása jelentette.

Hazánkban a mezőgazdasági célú vízfelhasználást csupán kevés termőterületen alkalmazzák, annak ellenére, hogy a vízigény nem éri el a rendelkezésre álló vízkészlet határát – így a kapacitások jelentős mértékben kihasználatlanul maradnak. Főként az ország középső és déli területein, átlagosan évi 50 mm-rel csökken a csapadék mennyisége, s egyre gyakoribbá válnak a csapadék nélküli, aszályos időszakok. A gazdáknak mélyen a pénztárcájukba is kéne nyúlniuk, mivel nem elég csupán a természet adta esőzésre bízni a termőföldeket. Az öntözést mindenképpen be kell tervezni az éves munkafolyamatba a földeken, valamennyi zöldség-, gyümölcs- és növénytermesztési folyamatba.

A mezőgazdasági vízhasználat minőségi megújulása érdekében a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Debreceni Egyetem, valamint a Halászati és Öntözési Kutatóintézet közös konferenciáján az érintettek – a mezőgazdasági vízhasználók, a hatósági jogkör gyakorlói, a tudományos szféra képviselői, valamint a meghívott külső tanácsadók – is jelen voltak. A gazdák saját tapasztalataik felsorakoztatásával segítették egymás munkáját, míg a kutatók a lehetséges megoldásokról adtak számot.

A rendezvényen az FVM is megvalósítható tervet kezdeményezett a jelenlegi, alacsony mezőgazdasági vízhasználat problémáinak komplex feltárására, megoldására, a javaslatok kidolgozására. Az eseményen elhangzott: a kiemelt célkitűzések között szerepel egy egységes önköltség-számítási rendszer kidolgozása a vízszolgáltatók részére, az állami szerepvállalás lehetséges kiszélesítése és pontos meghatározása – figyelemmel az EU vonatkozó irányelveire és stratégiai programjaira, valamint együttműködve a vízhiány és a szárazság kezelésére kidolgozott munkaprogrammal.

Ezek is érdekelhetnek