Laptopon tanulnak a kisiskolások

Az interaktív táblák után megérkeztek az iskolákba a tanulói laptopok, melyek segítségével kitörhet a számítógép az informatika terem rabságából, s immáron az oktatás összes területén alkalmazhatóvá válik.

Hírek, információkKovács Réka2009. 08. 13. csütörtök2009. 08. 13.

Kép: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laptopon tanulnak a kisiskolások
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az általános és középiskolák számára pályázaton nyílt lehetőség arra, hogy hozzájuthassanak hatezer diák laptophoz. A tanulói laptopok „tömeges” megjelenése az őszi tanévkezdéskor azért jelent mérföldkövet a digitális és interaktív oktatástechnikában, mert lehetővé teszi az informatikával támogatott kiscsoportos, vagy akár az egyéni oktatást is.

Igaz, hogy a régióban Magyarország az első, ahol ilyen mennyiségű laptop kerül a diákok a kezébe, de Nyugat-Európához képest ez még mindig csak a kezdeteket jelenti. Portugáliában például – a Magellán programnak köszönhetően – már egymillió gép került kiosztásra a diákok között. Az ilyen mértékű beruházás Magyarországon még várat magára, az azonban jól látható, hogy a tendencia efelé mutat. Ahhoz viszont, hogy az oktatás színvonala e laptopok használatával emelkedhessen, szükséges a tanárok továbbképzése, a módszertan működésének megismerése.

Amennyiben a diák laptopok haszna és előnye bebizonyosodik, lehetséges a program folytatása.. Ehhez természetesen a diákok és tanárok pozitív hozzáállásán túl az oktatási kormányzat támogatására is szükség lesz. Jelen pillanatban és gazdasági helyzetben azonban ez még csak elméleti kérdés.

Forrás: Interaktív Oktatástechnika Portál

Ezek is érdekelhetnek