Magyar krumplit a kondérba!

A keszthelyiek és a nyírségiek a magyar burgonyafajtákra esküsznek. A Balatonhoz fesztiválra invitálnak, az Alföldön Kiskun Napokra.

Hírek, információkPalágyi Edit2009. 08. 20. csütörtök2009. 08. 20.

Kép: T—szeg, 2009. m‡rcius 28. KertŽszkedŽs, krumpli źltetŽs. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Magyar krumplit a kondérba!
T—szeg, 2009. m‡rcius 28. KertŽszkedŽs, krumpli źltetŽs. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Kék hullám – ezen a néven rendezik meg az augusztus huszadikai ünnepnapokhoz kötődő programjaikat a keszthelyiek. Nemcsak koncertek, szórakoztató programok meg borverseny várja ekkor az északi partra a vendégeket.

A Balaton mellett immár hatodik alkalommal rendezik meg a burgonyafesztivált, melyhez paprikás krumpli főzőverseny is társul. Az érdeklődőket fajtakiállítás, gépbemutató, szaktanácsadás, sőt burgonyás ételek kóstolója várja a Veszprémi Egyetem keszthelyi szakembereinek jóvoltából – tudtuk meg a Burgonya Kutató Központ igazgatójától, Polgár Zsolttól. Az augusztus huszadikán 10 órakor kezdődő főzőversenyre bárki nevezhet, kondérba való krumplit – remélhetőleg jó, magyar fajtát - természetesen a keszthelyiek adnak.

A szeptember 3-4-ére hirdetett Kiskun Napokon Gül baba vendégeskedik majd. Kiskunhalas – Füzespusztán mindkét nap délelőtt fél tizenegytől fajtabemutatót tartanak. Nemcsak holland, német, francia és skót fajták közt kalauzolják el a vendégeket, de láthatják a Kiskun hibrid fajtasort is. Sőt, a Debreceni Egyetemhez tartozó nyíregyházi kutató központ munkatársai amolyan nosztalgia programot hirdetnek. A régi magyar fajtákat szeretnék ugyanis elérhetővé tenni, s divatba hozni. S nemcsak a szakembereknek ajánlják ezeket, hanem a hobbikertészeknek és persze a háziasszonyoknak is. Elsőként a Gül baba fajtát ajánlják figyelmünkbe a nyírségiek, akik a Kiskunságban kóstolót is tartanak.

Ezek is érdekelhetnek