Szolidaritási hálózatot kezdeményez a TÖOSZ

Az önkormányzatok feladatainak újragondolását, s egy szolidaritási hálózat kialakítását javasolja a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a kormány 120 milliárd forintos megtakarítás-tervezete kapcsán.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 08. 26. szerda2009. 08. 26.
Szolidaritási hálózatot kezdeményez a TÖOSZ

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) sérelmezi, hogy a kormányzatnak a forráskivonásra vonatkozó javaslatatai kidolgozásánál csupán a pénzügyi szempontokat vette figyelembe. A szövetség ezért azt kéri a kabinettől, hogy a tervezett változtatásokat a következményeire vonatkozó elemzésekkel együtt terjessze az önkormányzatok egyeztető fóruma elé.

A TÖOSZ szerint még nem lehet tudni, hogy az önkormányzati bevételek elmaradása miatt mekkora hiány alakul ki, ezért arra kérik a kormányt, hogy a 120 milliárd forintos támogatáscsökkentést csupán tárgyalási alapnak tekintse.

Emellett kezdeményezik, hogy alkossanak törvényt a helyi önkormányzatok pénzügyi fegyelmének szabályozására. Ezen kívül megfontolandónak tartják az önkormányzatok közötti szolidaritási hálózat létrehozását is, amelyben a tagok – a tehetősebb önkormányzatok anyagi hozzájárulása mellett – támogatnák egymást a feladatellátásban. Az persze nyitott kérdés, hogy melyik önkormányzat vállalná a pénzeszsák szerepét.

Ezek is érdekelhetnek