Termesszék velem: okra

Akik már próbálták termeszteni, változó véleménnyel vannak róla. Nem egyszerű nálunk megtermelni. Mivel kevesen ismerik, lehet gond az értékesítésével. Igen szép virágot hoz, akár dísznövényként is megállja a helyét.

Hírek, információkGrosz Tamás2009. 08. 17. hétfő2009. 08. 17.
Termesszék velem: okra

Az okrát hívják bámiának vagy gombónak is. A mályvafélék családjába tartozó, igazi szubtrópusi növény. Az arabok kedvence, de eszik Brazília-szerte is.

Május végén kell az előzőleg beáztatott magját ültetni, mikor már biztos, hogy a talaj hőmérséklete elérte a 15 fokot. Szükséges legalább 24 órára beáztatni, mert a mag külső héja nehezen reped meg, így a csirázás a vízzel meggyorsítható. Palántázni nem lehet. Fény- és vízigényes, de a hideg kútvíz árt neki, mert lehűti a talajt és a növekedését visszafogja. A talajt ajánlatos mulcsozni, hogy a víz ne párologjon el. Ki van téve az időjárásnak, mert ha az éjszakai a hőmérséklet 15 fok alá csökken, az a fejlődésben hetekre visszaveti. Sajnos, az idén így jártam, de júniusban újravetettem, s most már szedhető a termés.

Termése halványzöld színű toktermés, mely hasonlít a paprikához. Szedése a virág elnyílása utáni 4-5 nappal kezdődik. Csak a zsenge termést érdemes leszedni, mert az idősebb példányok rostosodnak. Hamar tönkremegy, ezért bajosan tárolható.

Íme, egy egyszerű recept, amit könnyű elkészíteni. Megpárolom az okrát, ízesítem sóval, borssal, szerecsendióval. Meghámozom a paradicsomot, nagy kockára vágom. A kettőt együtt zúzott fokhagymával hintem meg, majd addig forgatom, míg jól átmelegszik. S már kész is!

Ezek is érdekelhetnek