Virágba borult kerékpárok a Debreceni Karneválon

A kerek évfordulóhoz méltón idén különösen színesnek és hangulatosnak ígérkezik a 40. Debreceni Virágkarnevál, amely az egész várost, sőt az országot ünnepelni hívja.

Hírek, információkBalogh Mária2009. 08. 14. péntek2009. 08. 14.
Virágba borult kerékpárok a Debreceni Karneválon

A virágkarnevál, amely mára karneváli hétté bővült számtalan érdekes programmal és újdonsággal várja a látogatókat. Természetesen 20-án a virágokkal feldíszített hazai és külföldi kocsik és művészeti csoportok most is végigvonulnak a város főutcáján, a Piac utcán, majd végül eljutnak a Nagyerdei Stadionba, ahol a nézők testközelből tekinthetik meg a káprázatos virágkompozíciókat, melyekhez akár 3 millió szál virágot is felhasználnak. De a város legnagyobb és Magyarország egyik legismertebb rendezvénye most egy kicsit más lesz, mint az eddig megszokott.

Idén rendezik meg első alkalommal a Debreceni Virágkötészeti Versenyt, és lesz  Tündérkert a Régi Városháza udvarán a hűsölni vágyóknak. A Kölcsey Központban pedig a „virágos” meglepetések mellett, békebeli kávézóval és korabeli olvasnivalóval kedveskednek a vendégeknek. A virágok mellett helyet kap a kézműves vásár, virágkiállítással egybekötve, valamint egy fotókiállítás is, amely a korábbi karneválok hangulatából ad ízelítőt. Délutánonként gyerekjátszók várják a csemetéket, műsorral, mókával, kacagással, de lesz virágos séta buszozás is.
A karneváli hét minden estére színvonalas kulturális programot is kínál, amiről már korábban részletesen beszámoltunk honlapunkon.

A felvonuló kocsik, művészeti csoportok azonban nem csupán a közönség kegyeiért versengnek. A Nagyerdei Stadionban neves hazai személyiségekből álló zsűri előtt is bemutatkoznak. Az öttagú zsűri – Bálint György, Dobó Kata, Németh Kristóf, Ráczkevei Anna és Sándor Tamás – pedig győztest hirdet a karneváli menet szereplői között.
Érdekessége lesz még az idei rendezvénynek, hogy az eddigi rendhagyó futóverseny mellett az ország minden pontjáról várják a kerékpárosokat, akik azonban csakis virágdíszes biciklikkel vehetenek részt az egész napos karneváli forgatagon.

A virágos kerékpárok találkozóját a Tourinform Iroda a Magyar Kerékpáros Klubbal összefogva szervezi, népszerűsítve a biciklizés adta élményeket. A karneváli felvonulás élén egy több mint 200 éves velocipéd halad majd, amit több öreg, kuriózumnak számító bicikli követ. Őket követik azok, akiknek a mindennapi munkájukhoz használatos a kétkerekű járgány.

A kerékpárosok gyülekezője a debreceni Szent Anna templom előtt lesz augusztus 20-án reggel fél hétkor. Részvételi feltétel, hogy a kerékpárok ízléses virágöltözéket kapjanak, s a résztvevők viseljenek bukósisakot. A nap során lesz családi kerékpáros Virágfutam, valódi Alleycot verseny a bátrabbaknak és jól tájékozódó bicajosoknak, továbbá szabadtéri Kerékpármúzeum.

Mindez a virágba öltöztetett debreceni utcákon, és helyszíneken egészen a Nagyerdei Stadionig, a városba látogató csaknem kétszázezres közönség legnagyobb boldogságára.

Ezek is érdekelhetnek