A hátrányok dacára képes lehet rá!

Szeptember 7-13. között kerül megrendezésre – a „Többet érsz” program keretein belül – a mozgáskorlátozottak számára szervezett zánkai életmód- és sporttábor.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 09. 01. kedd2009. 09. 01.
A hátrányok dacára képes lehet rá!

– A Magyarországon kerekesszékkel élők számát nem lehet pontosan meghatározni. Ismeteink alapján körülbelül 30-40 ezer ember kapott valamely okból, biztosítottként kerekesszéket, és becslések szerint legalább minden harmadik kerekesszékes használja azt ma indennapi élete során – vázolja a hazai helyzetet Nagy Emese, a Hátrányok Dacára Alapítvány munkatársa, a Vodafone Magyarország Alapítvány „Többet érsz” programjának egyik nyertese.

A „Többet érsz” program a Vodafone világszerte megtalálható alapítványainak jótékonysági kezdeményezése, mely lehetőséget ad a pályázóknak, hogy az általuk fontosnak tartott, a társadalom érdekeit szolgáló feladatoknak szentelhessék magukat.

A Hátrányok Dacára Alapítvány célja az ép  felső végtagú kerekesszékesek felkészítése a fizikai adottságaik alapján elérhető legnagyobb fokú önállóságra. A szervezet ezért többek között életmód-, sporttáborokat és foglalkozásokat, illetve sí-táborokat szervez, ahol valamennyi résztvevőnek garantálják a megfelelő segédeszközt, az úgynevezett aktív kerekesszéket. Aktív kerekesszékkel ugyanis a sérült számára nem akadály egy küszöb, vagy egy alacsonyabb járdasziget, sőt, az önálló autózás sem. Kis segítséggel és gyakorlással a lépcsőzés is sokkal könnyebb, mint a hagyományos tolószékkel. Megfelelő fizikummal egyedül is lehet lépcsőn fel-le közlekedni.

A Zánkán évente több alkalommal megszervezett életmód- és sporttáborban az érintettek megtanulhatják az aktív kerekesszék használatát, emellett pedig – egyéni állapotuknak megfelelően – erőnléti, ügyességi, sportgyakorlatokon és mentális tréningen is részt vehetnek. Ez azért fontos, mert a hazai rehabilitáció sajnos nem készíti fel a kerekesszékes sérülteket, hogy az intézményekből hazatérvén képesek legyenek önállóan ellátni magukat. Így a legtöbbjük bezárkózik a négy fal közé, a depresszió lesz úrrá az életükön, ami viszont mindenképpen érinti a családjukat is.

A zánkai életmód- és sporttáborról részletes információk ITT olvashatók.

A „Többet érsz” programról további információkat pedig ITT találhatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek