Sokkoló reklámfilmek

Együtt a fogyatékossággal élőkért – ez a címe annak a kampánynak, amely december 3. és január 11. között zajlik. Négy kisfilm igyekszik felkelteni a fogyatékossággal élők – vakok, hallássérültek, értelmi fogyatékosok és mozgáskorlátozott emberek – iránti figyelmet és megértést.

Hírek, információkSzijjártó Gabriella2008. 12. 08. hétfő2008. 12. 08.
Sokkoló reklámfilmek

December 3-ától, a fogyatékossággal élő emberek világnapjától kezdődően több mint egy hónapon át az m1, az m2, a Viasat3, a Duna TV és Duna Autonómia, valamint a TV2 mutatja be társadalmi célú hirdetésként azt a négy kisfilmet, amelynek szereplői fogyatékossággal élők: vakok, hallássérültek, értelmi fogyatékosok és mozgáskorlátozott emberek.

A reklámfilmek azt kívánják tudatosítani, hogy a fogyatékossággal élőket többnyire társadalmi okok (például a hátrányos megkülönböztetés), nem pedig fogyatékosságuk akadályozza a mindennapi életben, és hogy mindenkit azonos jogok és azonos bánásmód illetnek meg.

A kampány részeként egy információs blog is indult, ahol mindenki elmondhatja személyes tapasztalatait, meglátásait a témával kapcsolatban. A blog – www.egyenloesely.freeblog.hu – célja többek között az is, hogy az egészséges emberek megismerkedhessenek a fogyatékossággal élőket érintő kérdésekkel, továbbá hasznos információkat és tanácsokat is olvashatnak. A blogon megtekinthetőek lesznek a kisfilmek is.

HERENDI GÁBOR legutóbbi filmjének majdnem a Vaxerelem címet adta. A rendezőnek egy vak masszőr többször is szinte megmentette az életét. A Valami Amerika-filmek alkotója újszerű, sokkoló kisfilmmel igyekszik meggyőzni a nézőket, hogy a vakok éppen úgy élnek, mint az egészséges emberek. A reklámfilmben hétköznapi, ám cseppet sem megszokott szituációkba helyezi vak szereplőit.
A menő fogorvosból filmrendezővé lett Herendi Gábor különös kapcsolatban áll a vakokkal. Két éve készült love storyjának, a Lora című filmnek sem véletlenül egy vak lány a főhőse, sőt e produkciójának majdnem a Vaxerelem lett a címe. Herendi Gábor azért vállalta el a kisfilm forgatását, mert a példaképe egy vak házaspár.
– Először a férjet ismertem meg, aki masszőrként dolgozik, és emiatt rengeteget köszönhetek neki, mondhatnám azt is, nem egy ízben az életemet mentette meg – meséli a rendező. – Az évek során nagyon jó barátok lettünk, megismertem a párját is, aki szintén vak, és őszintém mondom, kevés olyan boldog párt láttam életemben, mint amilyenek ők.
– A Veszekedés című film merész próbálkozás annak megértetéséhez: a fogyatékosok is ugyanolyan emberek, mint mi – magyarázza Herendi Gábor. – Ugyanúgy élnek és éreznek. A kisfilm hétköznapi helyzetet mutat be, amilyen egy vak pár életében is megtörténik.

SPÁH DÁVID mozgássérülteket középpontba állító történetének kiinduló helyzete egy nagyvállalat sablonos állásinterjúja. Az állásinterjúra jelentkező, jó papírokkal és ajánlásokkal rendelkező fiatalember nem felel meg az interjún. Az elutasítás oka: a felvételiző nem mozgássérült. A reklámfilm olyan fordított világot mutat be, ahol a tolószékesek vannak többségben, és a nem mozgássérült emberek érzik magukat megkülönböztetettnek, kirekesztettnek.

GIGOR ATTILA megrendítő módon mutatja be az értelmi fogyatékossággal élők érzésvilágát és a környezet gyakran rideg, kirekesztő reakcióit: a kisfilm egy irodában takarító Down-szindrómás fiú életéből mutat be pillanatképeket. A filmben ábrázolt valóság és a fiú belső monológja között feszülő ellentét miatt a történet szívbe markoló és elgondolkoztató.

PATER SPARROW (Verebes Zoltán) kisfilmje egy meghitt, családi pillanatot ábrázol, amikor egy apuka esti mesét mond a kislányának. A kislány reakciói az elhangzottakra, a bensőséges szituáció elfedi azt a kettejük számára láthatóan lényegtelen tényt, hogy a siket apuka jelnyelvet használva teszi ezt.

Ezek is érdekelhetnek