Mától él a 30 milliárdos hitel!

Mától éles az MFB honlapján az élelmiszer-iparnak szánt állami garanciás hitelkonstrukció. Vagyis az érintettek megnézhetik, milyen feltételek mellett kaphatnak mindennapi költségeikhez állami mankót. A tét 30 milliárd forint.

Hitel, biztosításSzabad Föld Online2009. 06. 03. szerda2009. 06. 03.
Mától él a 30 milliárdos hitel!

Az élelmiszeripari bankgarancia program rövidesen elindulhat, miután a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) honlapján már szerdától elérhető az igénybevétel szabályait rögzítő feltételrendszer és a szükséges formanyomtatványok is - mondták az MFB Zrt-nél. A MFB által nyújtott bankgarancia mértéke 80 százalék. Ehhez járul még az állam 90 százalékos készfizető kezessége az ügyletek kapcsán.

A program lényege - idézi a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot az agrárhaszon.hu -, hogy az alapvető élelmiszeripari tevékenységekkel (vagyis a hús-, a baromfi, a tej-, a burgonya-, továbbá a gyümölcs és zöldségfeldolgozással, -tartósítással, malom- és sütőipari tevékenységgel, valamint szőlőbor-termeléssel) foglalkozó élelmiszeripari vállalkozások a kereskedelmi bankoktól az MFB Zrt. által adott bankgaranciával középlejáratú forgóeszköz hitelt vehessenek fel.

A MFB által nyújtott bankgarancia mértéke 80 százalék. Ehhez járul még az állam 90 százalékos készfizető kezessége az ügyletek kapcsán. A program működtetéséhez 30 milliárd forint garanciakeretet különítettek el, ami teljes körű kihasználás esetén 37,5 Milliárd Ft hitel igénybevételét teszi lehetővé. Az egy vállalkozás által igényelhető bankgarancia összege 200 millió és 2 milliárd forint között lehet. Ez 250 millió és 2.5 milliárd forint közötti összegű hitel felvételére nyújt lehetőséget. Az élelmiszeripari kis és középvállatoknak kisebb összegű hitelfelvételre is lehetőségük lesz az MFB a hitelprogramon belül.

A bankgarancia igénybevételére ugyanakkor nincs lehetőségük a csőd-, felszámolási eljárás, végelszámolás vagy végrehajtási eljárás alatt álló, továbbá a - lejárt esedékességű - köztartozással rendelkező, valamint az uniós szabályok szerint nehéz helyzetben lévő élelmiszeripari vállalkozásoknak. A bankgarancia kérelmeket az MFB Zrt. Hitelezési Igazgatóságára lehet benyújtani. Az MFB Zrt. a garanciát igénylő vállalkozással bankgarancia megbízási szerződést köt, amely alapján bankgarancia nyilatkozatot bocsát ki a forgóeszköz hitelt nyújtó pénzintézet javára.

Ilyen szerződés megkötésére 2011. december 31-ig kerülhet sor. A bankgarancia összege után évenként garanciadíjat kell fizetni. Ennek mértéke a biztosítékok és az ügyfél minősítése alapján meghatározott kockázati osztályoktól függően évente 0,5-6,3 százalék között lehet. A díjat évente előre ki kell fizetni. A program részletes feltételeit a termékleírás tartalmazza, melyet az MFB Zrt. a honlapján tesz közzé.

Ezek is érdekelhetnek