Mindannyiunk ősanyja

Rég elmúltak azok az idők, amikor a Biblia teremtéselméletét egy legyintéssel elintézték. Éppen ellenkezőleg: az egész, jelenleg élő emberiséget egyetlen ősre visszavezető ősanya elmélet régóta népszerű a tudósok körében.

HobbiUjlaki Ágnes2010. 09. 06. hétfő2010. 09. 06.
Mindannyiunk ősanyja

A nyolcvanas évek óta dolgoznak a genetikusok azon, hogy bebizonyítsák vagy éppen megcáfolják a teóriát. Amerikai kutatóknak most nagyszabású genetikai vizsgálattal sikerült alátámasztani, hogy a teljes ma élő emberiség egyetlen ember, a bibliai teremtéstörténet alapján mitokondriális Évának nevezett nő genetikai örökségét hordozza, mindannyian az ő leszármazottai vagyunk. Éva a vizsgálatok alapján valamikor 200 ezer évvel ezelőtt élt, Kelet-Afrikában.

Természetesen nem olyan értelemben volt ősanya, hogy ő lett volna az első vagy az adott időszakban élő egyetlen nő, és az ő gyermekei népesítették be a Földet. Hanem az ősidőkben több ízben is alig néhány száz fősre csökkenő emberi populációból az ő vérvonala az egyetlen, ami egészen máig fennmaradt, és mindannyiunkban megtalálható. A többi ősember leszármazottai vagy kihaltak, vagy egyszerűen nem született minden generációban lánygyermek, aki továbbadhatta volna a csak női ágon öröklődő mitokondriális DNS-t.

A mitokondriális DNS elemzését gyakran használják népek származásának, őstörténetének vizsgálatára, ilyen módszerrel becsülték meg például az MTA kutatói a honfoglaló magyarok számát és genetikai jellegzetességeiket. A kutatók a vizsgálatról a Theoretical Population Biology szaklapban közölték tanulmányukat, amiben kiemelik, hogy az elmélet mellett fontos gyakorlati haszna is lehet a felfedezésnek, további genetikai kutatásokban, mutációk és genetikai alapú betegségek, rendellenességek vizsgálatában.

Éva mellett elméletben kell léteznie Ádámnak is, vagyis annak a férfinak, aki a ma élő emberiség legrégebben élt közös őse, és akinek a csak férfiágon öröklődő Y kromoszómája van meg minden ma élő férfiban. A genetikusok az ő korát 60–90 ezer évre teszik.

Ezek is érdekelhetnek